Artur Quintana i la querella de la FACAO

(Sobre la querella de Facao (Federación de Asociaciones Culturales del Aragón Oriental) contra la Iniciativa Cultural de la Franja).

La FACAO es querella contra la Iniciativa Cultural de la Franja (ICF) – coordinadora que agrupa les següents associacions: Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA) –Instituto de Estudios Turolenses; Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-Instituto de Estudios Altoaragoneses); Centre d’Estudis Ribagorçans (CERIB-Instituto de Estudios Altoaragoneses) i Consells Locals de la Franja)- i concretament contra el seu president Artur Quintana i Font pels dos següents textos:

La ICF va informar l’any 2005 la Feria del Libro Aragonés de Monzón de la qualitat dels productes culturals de la Facao. Davant la manca de reacció per part de la direcció de la Feria del Libro Aragonés de Monzón la ICF va publicar a la seua web el següent text el 5 de desembre del 2005:

La Fira del Llibre Aragonés de Montsó manca de criteri en la selecció d’expositors

Iniciativa Cultural de la Franja, entita que agrupa associacions i centres d’estudis de les comarques catalanoparlants d’Aragó manifesta la seua sorpresa i indignació davant la manca de criteri de la Fira del Llibre Aragonés de Montsó a l’hora d’exposar obres publicades. Un llibre no és un plec de papers enquadernats, un llibre és la manifestació de la paraaula escrita, és literatura i és pensament, i ha de ser art, i ha de respondre a paràmetres científics. Des de la Iniciativa Cultural de la Franja entenem que si la Fira de Montsó vol ser la manifestació de referència de les publicacions aragoneses, haurà d’establir criteris de selecció dels expositors, més enllà dels purament econòmics. No si val que qualsevol entitat exposi només perquè ha pagat.

La sorpresa de la Iniciativa Cultural de la Franja ha estat que la Fira del Llibre de Montsó recull com un dels expositors la Federació d’Associacions Culturals de l’Aragó Oriental/FACAO i la presentació de dos llibres de “Amigos de la Litera”, unes entitats que editen llibre en una grafia que no respecta les normes gramaticals ni ortogràfiques de cap llengua, i que fa bandera d’una llengua inventada. Es tracta, a més, d’un col•lectiu que fomenta l’odi i l’animadversió entre comunitats veïnes a través d’un anticatalanisme visceral que arriba a qüestionar polítiques del Govern d’Aragó encaminades a generar un marc legal on tots els ciutadans de l’Aragó puguem veure reconeguts els nostres drets. La Iniciativa Cultural de la Franja vol, amb aquesta nota, emplaçar a la Fira del Llibre de Montsó a l’establiment de criteris per a la selecció d’expositors que responguen als models de llengua establerts per la comunitat científica que, en el nostre àmbit territorial, està representada per la Universitat de Saragossa,

El més greu de la FACAO, no són, ni molt menys, les constants i públiques crítiques i acusacions per desprestigiar als demés col•lectius que no pensen com ells sense cap tipus de prova, sols la crítica pura, a fi de tenir un hipotètic suport anticatalà amb els habitants d’Osca i de Saragossa. El més greu són els seus vincles evidents amb la extrema dreta: amb grups d’ultradreta, com Democracia Nacional, tal com ho demostra les seves manifestacions a Saragossa del 16 de setembre de 2003 i de 25 d’octubre de 2004, o l’article “Èxit del Contra-Correllencua” d’Ángel Hernández de “Amigos de Fraga” a la revista “Som” del Grup d’Acció Valencianista que podria ser perfectament etiquetat com a apologia del terrorisme (octubre de 2003).

Creiem que la llibertat d’expressió és fonamental i més encara quan es parla amb termes culturals i científics, però no la comprenem quant la cultura s’utilitza per a unes finalitats polítiques dins d’un determinat partit polític aragonès, o s’uneix a qui sigui per a aconsseguir un determinats propòsits. Malgrat la importància i el prestigi de la Fira del Llibre Aragonès de Montsó, la promoció i divulgació d’entitats d’aquesta índole poden contribuir a llur desprestigi vers la resta de la excel•lent producció cultural aragonesa que allí es presenta i esperem que aquest suggeriments es tinguin en compte per a properes edicions.

En una entrevista del diari La Comarca [Alcanyís] del 29-7-2005 a Artur Quintana davant la pregunta de l’entrevistador/ra R.P.B.

Hace unos días la FACAO emitió un comunicado en el que decía que el catalán que el catalán no es una lengua propia de Aragón ¿Qué es entonces?

Artur Quintana va respondre:

Lo he leído y eso es como decir en Alemania que el holocasuto de los judíos no ha existido, lo que está penado. Son cosas que no entiendo, eso es negar la evidencia, decir que ahora mismo estamos hablando en turco. Ésto sólo sirve para provocar el odio entre los pueblos aragoneses y los catalanes.

A partir d’aquests dos textos la FACAO va interposar una querella criminal per calúmnies i injúries contra Artur Quintana i Font com a autor de les declaracions adés citades a La Comarca, com també per ser el president de la ICF. A més la FACAO ha presentat querella contra N.S. com a suposat coordinador de la web de la ICF, i contra M.R. com a autor de diversos blogs on es parla de les activitats culturals de la FACAO. Cap dels tres imputats no va assistir a un acte de conciliació amb la FACAO convocat pel jutjat de Fraga per raons òbvies: on no hi ha ni injúries ni calúmnies no cal conciliació. Darrerament han passat a declarar davant del jutjat de Fraga N.S –que ha estat detingut i incomunicat durant tres hores- i M.R. Artur Quintana i Font haurà de declarar davant del jutge el dia 17 d’abril del 2008 a les 9 hores. De no presentar-s’hi el jutge podria ordenar-ne la cerca i captura.

Per a més informacions podeu llegir a internet la web locacaodelafacao.

Agrairé la difusió d’aquest text.

Artur Quintana i Font.

2 Respostes

  1. […] La FACAO es querella contra la Iniciativa Cultural de la Franja (ICF)finestro.wordpress.com/2008/04/07/artur-quintanai-la-querell… per Dani fa pocs segons […]

  2. […] O tractamiento d’as luengas ye estau a soben obchecto de polemica en ista feria y iste anyo no iba a estar-ne menos. D’una man sí que se recupera en o cartel o nombre d’a feria en aragonés, catalán y castellano, lo que yera cutiano, pero que en o cartel d’a edición pasada heba desapareixiu. D’atra, a Institución Ferial de Monzón ha incluyiu as presentacions d’os libros de asociacions contra o catalán, como Lo Timó y Amics de Fraga, en o “Diya d’a luenga aragonesa” (o sabado 7), chusto contino d’as que ferán Rolde d’Estudios Aragoneses, Gara d’edizions y Consello d’a Fabla. A polemica por a presencia d’a FACAO y as suyas asociacions en a Feria vien de luen y qualques editorials y asociacions han protestau a soben por iste afer, mesmo plegando a procedimientos chudicials. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: