Mallorca: parlar salat, regust dolç

En arribar a Mallorca m’assabento que els instituts de Balears preparen una protesta contra Bauzà, president del PP balear per haver-ne negat la unitat de la llengua catalana. Havia posat com a exemple del seu raonament de que a Mallorca diuen “tassó” i no “got” com els catalans. Poca cultura lingüística ha de tenir el “popular” Bauzà, i poc haurà viatjat per ses illes. A Eivissa i Menorca no diuen “tassó” sinó “got”. A l’institut Pau Casesnoves d’Inca l’anomenen “l’ignorant”. Quants d’exemples com aquest en tenim a la Franja?

A Alcúdia trobo pel carrer els al·lots d’una escola formant la típica filera: tots parlen castellà. Segurament el senyor Bauzà estaria molt content.

La vespra del “dijous bo” a Inca, la gran fira de l’illa, aparcam el cotxe amb una inexplicable facilitat. Quan tornam a buscar-lo, no hi és, se l’ha emportat la grua amb explicable facilitat.

Es dijous bo, és  bona fira,

demà es poble hi serà ple

sa grua s’emporta un cotxe,

és noltro, no dels inquers.

A la guia turística “Mallorca” d’Anaya, en castellà i editada a Madrid, pàg. 112, podem llegir: “Es imperdonable describir la isla sin mencionar su rica tradición oral en lengua catalana…”. Quina cosa més especial la tradició oral catalana a Mallorca…, oi? Estàvem cercant informació sobre el Cant de la Sibil·la que al dia següent la UNESCO declararia patrimoni immaterial de la humanitat. Aquest any per Nadal, la UNESCO portarà més fidels a ses esglésies de s’Illa que sa fe o ses capellans.

Castellers, flamenc, Sibil·la,

s’ UNESCO els ha fet de tots.

S’Espanya més imperial,

malmet ses llengües de molts.

A Palma trobam pel carrer una escola d’al·lots ja grandets, no són de Palma i parlen tots català: Bauzà estaria preocupat.

Increïblement visitam la cova d’Artà, només dues persones, sa meua dona i jo. Es guia mos diu, tot saladament,  que s’estiu entren vuitanta persones cada  quart d’hora. Noltros xerrarem una hora amb es guia

Tinc més anècdotes, però no vull cansar-vos. Visiteu ses illes: parlareu salat, beureu bon vi, menjareu dolses ensaïmades, frit mallorquí, coques, sobrassada, olives, tombet, col amb llom, arròs brut…, trobareu pocs turistes al novembre i sereu molt ben rebuts parlant català. I de paisatge, de platges, de palaus, de cases de blanc i verd,  i de mar blava, per a què parlar-ne.

Anuncis

2 Respostes

  1. Quina enveja! Que hermoses les Balears i sa llengo, segons l’estatut d’autonomia, encara catalana. Tot i que poc temps ens queda per gaudir-ne. Els paladins de la “libertad” acabaran per fer-la desaparèixer més prompte que tard.

  2. […] Mallorca: parlar salat, regust dolç Posted on 20 novembre, 2010 by graciaz […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: