Governs i ciutadans

(Article publicat avui al Diario de Teruel)

Quantes voltes no s’haurà escoltat la sentència…: “Cada poble té el govern que es mereix”. No seré jo el que li tregui la gran part d’encert d’aquesta afirmació tant estesa, tot i que, últimament me inclino per una altra que, semblant a primera vista quasi idèntica, conté diferències importants. I així es pot dir: “Cada poble té el govern que se li sembla”, que “se li pareix”, diríem per terres occidentals de la llengua catalana.

La primera de les dues sentències es focalitza en la responsabilitat de la gent per haver-hi votat un determinat partit,  per la qual cosa no hi cap queixar-se després. La segona, de entrada, sembla no voler jutjar la gent, i dóna com a un fet que “els testos s’assemblen a les olles”: les persones voten a aquells que són com elles, poca cosa més es pot esperar. També podríem dir que voten a aquells que els agradaria ésser o semblar-se.

El pròxim més de maig veurem com, en alguns ajuntaments i autonomies, guanyaran persones que han estat imputades en processos de corrupció o que han estat mentiders o han mantingut comportaments poc ortodoxes en les seues tasques públiques.

Més encara, com els partits polítiques coneixen l’electorat, presentaran aquests candidats perquè estan segurs que els votaran. En aquest cas, les persones que els votin, no els faria res tenir comportaments com els seus votats, o tal vegada si estiguessin en el seu lloc voldrien fer el mateix. Hi cap una altra explicació? No cal dir que a la Comunitat Valenciana les coses van directament per aquest camí: Gürtel, Camps, terns i PP.

Un exemple paradigmàtic del que he dit, el tenim a Itàlia amb el senyor Silvio Berlusconi, primer Ministre i la persona més adinerada d’Itàlia, amb una fortuna de 5.900 milions de dòlars i que ocupa el lloc 45 entre les majors fortunes personals del món. Quants italians no voldrien tenir la fortuna de Berlusconi? Hi ha qui diu que com és tan ric no té necessitat d’utilitzar la política per enriquir-se. Ara bé, els escàndols sexuals i la manera tan personal d’escapolir-se’n de la justícia, també els agrada als italians?

José Miguel Gràcia

4 Respostes

 1. Ye cosa guaire conoixita que os partius politicos de dreitas no bosan en as esleccions as xorrontaduras feitas per os suyos delichentz.

  Asinas, ta os suyos eslectors, pareix que lis bufa a pocha qu’istos sigan uns amalvezaus y chent de mal fiar, siempre qu’as peitas d’os suyos rentos sigan baixas.

  D’atro costau a chent de clase meya (u baixa) votant de dreitas no gosa saper res de politica [isto lo tiengo muit comprebau yo personalment ] A suya parentalla son de dreitas y ells votan dreitas, no bi ha más, ye asinas de triste.

  A chent de cuchas, sindembargo, quan veye qu’os politicos a qui votan no cumplen as suyas expectativas, simplament, dixan de votar, en cuenta de cambiar a un partiu verdaterament de cuchas que haber-los, bi ha. En fin…

 2. Vivir en la Comunidad Valenciana es morir de asco y màs un sesentayochista como yo( Nosotros… que tanto amamos la Revolución). A esto hemos llegado, a convivir con esta especie de ácido fábrico que ha envenenado el tejido social hasta las entretelas.Y les seguir,an votando. Por eso de vez en cuando le digo a mi nieto: ¿te vienes al Caribe con el abuelo? _ El dice que si. Con el tiempo se enterará de poruqe su abuelo quiere apearse de este tren…

  • Como el futuro es muy largo, pasará un tren y otro tren. Y vendrán más revoluciones que tu i yo no veremos, pero las verá tu nieto o el hijo de tu nieto. Y si ha de quedar algo de nosotros, que no sea el recuerdo solamente. De todas formas, hoy hace sol.

 3. Respuesta perfecta desde la más estricta ortodoxia del pensamiento progresista o de izquierdas.Aceptar la derrota, vivir con la conviccion de que nada puede cambiar es ingresar en las filas de la reaccion y el conservadurismo.Hay que crer en el futuro, aunque, despues de leer la “miseria del historicismo” de K. Popper, cuesta. Y muco más a la vista de la que está cayendo…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: