El català a la Franja: breu aproximació a una cursa d’obstacles

        Recentment Ramon Sistac, doctor en Filologia Catalana, professor titular de la Universitat de Lleida i membre de l’Institut d’Estudis Catalans ha publicat un magnífic article al web Teranyina Digital, sobre la Franja. Com el considero de lectura obligatòria per a aquells que no tinguin clar allò que és la Franja, l’incloc integrament en PDF al bloc. Tant de bo si el llegissin la Sra. Rudi i la Sra. Serrat, presidenta de la DGA i consellera de Cultura, respectivament.

        De les terres de parla catalana diu: “Unes estructures històriques i organitzatives diverses, doncs,  que articulen  territoris diferents de llengua comuna o, segons el punt de vista de cadascú, territoris afins que constitueixen metafòricament les diferents branques d’un mateix pi.

        Aquesta obvietat, però, topa frontalment amb una altra realitat essencialment diferent: la de les terres catalanoparlants d’Aragó, conformades per una tirallonga de pobles, viles i llocs que tan sols presenten una molt precària estructura territorial comuna. És prou clar que aqueixes terres (que a partir d’ara anomenaré la Franja) no tenen entitat geogràfica ni administrativa pròpia —altra que la pertinença compartida a l’Aragó—,”

        De la Franja conclou: ““I és que, de fet, la Franja no ha existit mai o, si ho preferiu, és una creació moderna, del darrer terç del segle XX. Fins i tot el seu nom és discutit, i provoca alguna urticària. A l’Aragó endins no volen ni sentir-ne a parlar i, a les terres catalanoparlants,  el terme és un vell motiu de discussió, sobretot pel que fa a la seua adjectivació: Franja de Ponent, Franja d’Aragó, Franja Oriental, expressions que trasllueixen totes un rerefons ideològic ben evident.  Alguns —crec que, a hores d’ara, molts— hem optat per utilitzar “Franja” sense més, sense adjectius, amb el convenciment que és impossible de confondre-la amb la de Gaza, i amb la constatació que és una denominació que s’està popularitzant entre la població autòctona “no marcada””

        Per a llegir tot l’article: El català a la Franja

2 Respostes

  1. […] El català a la Franja: breu aproximació a una cursa d’obstacles « Lo finestró del Gràcia. […]

  2. El articulo del Dr. Sistac me suena como un eco del problema que aqii en VValencia se vivio tan intensamente hace unos años y cuyas ascuas siguen vivas …A mi me produjo reluctancia intelectual y moral y, contando con mi nula capacidad para acceder a la dimension oral de las lengus, me atrinchere en mi monolinguismo castellan y me dije: que os den…Este tema de la lengua es un tema “sanguinario”, pues noo en vano Unamuno dejo escrito que la lengua es la sangre del espiritu. Y este pais de sanguinario tiene bastante, asi que animo…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: