Cultura i creació al Matarranya

Aquesta nit, altrament dit, a primera hora del matí de demà, les 0,55 h, Aragón Televisión emetrà el programa “Borradores” dedicat al Matarranya, amb el títol “Cultura i creació al Matarranya”. Aquest mateix programa es tornarà a emetre el dissabte dia 8 a les 12 del matí.

Per a veure’l per internet: http://www.aragontelevision.es/streaming_tele.html (en cas de dificultat consulteu el web d’Aragon Televisión)

Plató: Javier Aguirre i el Duo Recapte

Artistes: Gema Noguera, pintora morta el 2008, i Laia Vaquer, fotògrafa

Escriptors: Marta Momblant, dramaturga i narradora, i Andreu Subirats, poeta.

Llibreters: Octavio Serret

Músics: Sofia Asunción Claro, arpista, i Lars Graugaard, flautista i compositor

 Texte

“Borradores” emet avui un programa especial sobre “Cultura i creació al Matarranya”, gravat a Beseit, Calaceit i Vall-de-roures. L’escriptor i viatger Javier Aguirre, autor de diversos llibres del Matarranya, va al plató per parlar de les seues publicacions, de diversos llibres col·lectius i els secrets d’aquesta comarca, que es caracteritza per l’exuberància del paisatge, una intensa vida cultural i pel desenvolupament del turisme i els espais amb encant. Aguirre acaba de publicar Remansos. El Matarraña y la tierra alta i Del Matarraña a Nueva York (escrit conjuntament amb Angélica Morales) i Els follets del Matarranya.

Arrenca el programa a Beseit. Allí, a l’Antiga Fàbrica Noguera, es realitza un ampli reportatge sobre la pintora Gemma Noguera, que va morir el 2008: es reconstrueix la seua trajectòria, la seua línia de treball i el seu impacte en la zona de la mà de Ersi Samara, l’artista grega que treballa a les sales, Lola Pintado, del Museu Juan Cabré, i de la seua pròpia mare Rosa Maria, que recorda la seua vida, la relació amb el seu pare i ens mostra la noguera del jardí on reposen per sempre les seues despulles.

Laia Vaquer és una escultora i fotògrafa que treballa amb el seu cos com si fos un paisatge: explica la seua obra, els seus influxos, la relació que estableix amb la naturalesa del Matarranya i la complicitat que té amb el fotògraf Hugo Roglan, que és qui li fa les fotos. El llibreter i editor Octavi Serret, de Vall-de-roures, sempre va voler ser llibreter: és un animador cultural imprescindible de la zona, un defensor de la “paraula ebrenca”. Recorda les activitats que es realitzen amb diferents col·lectius i amb editors com March Editor especialment.

L’escriptora Marta Momblant compagina la literatura en català amb la direcció escènica: ha muntat a Shakespeare i altres autors en castellà, català o anglès. Momblant, des de la riba del riu Matarranya al seu pas per Beseit, parla dels seus llibres: la peça teatral Fora de temps, fora de lloc i de la seua novel·la La venta de l’ hereva que va rebre el premi Guillem Nicolau i està centrada en la malaltia d’Alzheimer. Un altre escriptor, Andreu Subirats, un poeta català que resideix a La Fresneda i que ha traduït a François Villon, parla de la seua poesia, de la importància del paisatge en la seua obra i dels seus viatges pel  Matarranya des de la seua joventut. Subirats és rapsode i llegeix un dels seus textos a l’entrada de l’Antiga Fàbrica Noguera.

El programa visita dos músics instal·lats a Calaceit: l’arpista xilena Sofia Asunción Claro, per a la qual han escrit peces diversos compositors, i el flautista i compositor danès Lars Graugaard, que treballa en algunes obres que s’estrenaran a Nova York en els pròxims mesos . Tots dos busquen el silenci i la inspiració en aquesta vila plena de literatura i d’història.

El Duo Recapte, format per Màrio Sasot (bandúrria) i Antoni Bengochea (rapsode), interpreta dos temes: “Paisatge” d’Hèctor Moret i “La sol·licitud” de Desideri Lombarte.

 “Borradores” Aragón Televisión. Realització: Teresa Lázaro. Ajudant de realització: Yolanda Liesa. Producció: Arantxa Melero. Empresa de producció: XIP. Redacció: Carlota Muñoz i Ana Català Roca. Direcció i presentació: Antón Castro.

S’emet els dimarts, a les 0,55, i es torna a emetre els dissabtes a les dotze del matí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: