Avantatges del bilingüisme

Un recent informe de la Universitat Pompeu Fabra ha tornat a demostrar els avantatges del bilingüisme. No és la primera vegada, com és de general coneixement, que hi surten a la llum estudis sobre aquest tema, en tot cas és un més, però d’una institució seriosa dedicada a la docència i a la investigació, juntament amb investigadors de les universitats italianes San Raffaele de Milà i de Trento , de la Universitat de Hong Kong (Xina) i del University College of London (Regne Unit). L’esmentat informe diu, entre altres coses, que: “Tot sembla indicar que dominar un segon idioma afavoreix que, davant una situació de conflicte que requereix una decisió immediata, l’elecció correcta es faci més ràpidament. Un exemple d’aquesta mena de situacions en la vida quotidiana seria el conflicte que genera el senyal d’un agent de trànsit que indica aturar-se amb la llum verda del semàfor. La capacitat d’ometre la informació irrellevant i conflictiva (el semàfor) per atendre i actuar segons la informació rellevant (les indicacions de l’agent) seria mes eficient en el cas dels bilingües.”

De les conclusions més importants que es poden extraure de l’estudi, a tall d’exemple podríem distingir el següents punts: les persones bilingües són més ràpides i eficients a l’hora de prendre decisions, les persones bilingües presenten avantatges cognitius que van més enllà del llenguatge, i també que els subjectes bilingües tenen més matèria gris a l’escorça cingulada anterior, una àrea cerebral que és fonamental per a suprimir informació irrellevant i conflictiva.

S’hauria de deixar ben clar que quan es parla de bilingüisme, s’ha d’entendre com a domini de dues llengües, parlades i escrites. Parlar i escriure una llengua i tenir coneixements d’una altra, encara que siguin avançats, no es ser bilingüe. I una altra cosa més, els avantatges que representa el bilingüisme són més evidents quant la qualitat de bilingüe s’hi ha adquirit en edats primerenques.

                                                                                                     José Miguel Gràcia

Anuncis

3 Respostes

  1. […] Activisme, Matarranya, Mesquí, Normalització del català, Recerca, Situació sociolingüística Avantatges del bilingüisme « Lo finestró del Gràcia. none Leave a comment […]

  2. Sigo con admiracion no exenta de perplejidad tu particular batalla por la normalizacion linguistica de tu tierra chica.Inasequible al desaliento.Los estudios y conclusiones de las ciencias sociales tienen escaso valor denotativo. Hay mucho inters (mucha ideologia) de por medio. Que una persona bilingue es mas competente que una monolingue es una verdad de Perogrullo. No hace falta invocar la materia gris del cerebro. Ahora bien, como creo que solto Ortega y Gasset, se puede ser analfabeto funcional en varios idiomas…

    • Siguiendo con el humor (o con humor las palabras) de Ortega y Gasset, podríamos concluir que aquel analfabeto multilingüe, lo sería más di fuese monolingüe. Te agradezco sinceramente tus comentarios. A parte de la lengua, como puedes ver, voy tocando algún que otro tema más.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: