El violí a Werner Música (3)

Es pot fer una bona xerrada o vàries d’un determinat tema si es tenen els coneixements suficients, qualitats didàctiques i un xic de do de paraula, però, per donar tres conferències documentades, atractives, distretes i  sobre el violí, és necessita un plus més, i aquest plus és el que es va fer patent al loft de Werner el dissabte 26 de novembre, i abans, els dies 12 i 19. I ha estat el professor, i ja amic, Carlos Calderón, qui ho ha fet possible. Ningú hi dubta sobre les qualitats de Carlos Calderón, però el plus d’ell on és? Amic lector, és l’exuberant passió per la música i pel violí en particular.

L’última xerrada versava sobre “De l’herència paganiniana al violí contemporani i la seua divisió del treball: Compositors, pedagogs, intèrprets i les bombes sexi…”.  Entre els violinistes, partidaris de Paganini i amb clares empremtes del genovès, podem destacar a K. Lipinski, H. W. Ernst (El rei dels Elfs). H. Vieuxtemps, H Wienawski i sobre tot el pamplonès Pablo Sarasate (Fantasia Carmen). Entre els contraris de Paganini hi són els alemayns L. Spor, F. David i J. Joachin. Amb Sarasate i Joachin arribem al segle XX.

Després, el professor Calderón parlà dels compositors dels segles XIX i XX: dels romàntics com Saint Saens, Bruch, Dvorak, Sibelius, Elgar, Nielsen, Txaikovski, Glazunov i Katxaturian. Dels impressionistes i coloristes com Kabalevsky, Walton, Castelnouvo, Barber… Dels de rítmica liberada, Stravinski, Prokofiev, Bartok Xostakóvich, Shomberg… Dels eclèctics, Milhaud, Schnitke, Glass, la minimalista Gubaidulina… Una menció especial per al violinista belga Ysaÿe.

Un pas més i ens va fer veure la qualitat dels violinistes intèrprets contemporanis i no compositors, Y. Menuhin i S. Grappelli (Jelaousy) , sense oblidar les joves (Mutter plays Gubaidolina) i boniques violinistes “sexi”. I amb els pedagogs (L. Auer, J. Heifetz i I. Galamiani) i les escoles violinístiques arribarem al final de la xerrada, no sense fer un homenatge al professor veneçolà José Francisco del Castillo i a l’escola veneçolana en general. No cal dir que tota l’exposició va estar acompanyada d’audicions i mostres d’interessants vídeos.

Al professor Calderón,
li agraïm el seu treball,
i a Vicenç de Werner Música,
el cava i els entrepans.

I ara, de la meua collita, una entranyable mostra del violí popular-folklòric veneçolà: el mestre Pablo Canela “El Gavilan tocuyano” Versió I i versió II.

                                                                                                    José Miguel Gràcia

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: