Gibraltar espanyol!

Amb motiu del viatge de Rajoy a Londres i la hilarant reivindicació del “Peñon”, no he pogut menys de recordar un cantant i una cançó de l’any 1966. El cantant és José Luis Martínez Gordo, nascut el 1936 a Jaén, conegut artísticament com “José Luis y su guitarra”.
La reivindicació de l’espanyolitat de Gibraltar ha estat un tema recurrent cada cop que alguna cosa anava malament al país. Una efectiva cortina de fum que distreia el personal d’altres temes en temps de Franco. La batussa de la policia del dilluns a València també em va recordar aquells temps.
José Luis, compon i canta un tema per als anals de la música de cantautors. Amb unes certes reminiscències de música de pel·lícula de l’oest en la instrumentació, recorre la història de Gibraltar des del 1704 i el tractat d’Utrecht de 1713 fins al segle XX, per demostrar com els pèrfids fills de la Gran Bretanya s’havien apalancat per la cara la sobirania gibraltarenya. “Esta es la verdad, la pura verdad, sobre Gibraltar” canta la tornada.
Una cançó que el “jienense” José Luis, imbuït de patriotisme, podia haver-se estalviat, tot i que, en el seu moment, va ser lloada per unanimitat com una mostra de la sana valentia dels cantants espanyols.
Escolteu-la, aquí teniu uns links de la cançó. Passareu una estona divertida. Al final teniu també la cançó mes coneguda de “José Luis y su guitarra”, per a compensar.

Versió completa

Una actuació en directe

Mariquilla, una de les cançons més conegudes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: