Lo Floro a la casa Membrado

El dia 15 d’agost, a dos quarts de deu, en Ramon Mur va obrir les portes de la casa Membrado a Bellmunt. Era la V Jornada de lectura pública organitzada per ell amb la col·laboració de l’associació cultural “Amigos del Mezquín”. Mancaven el darrers detalls sobre l’ordre d’intervenció d’alguns lectors i el peu del micròfon que va haver d’anar a buscar-lo a l’església —barroc sobre romànic— d’imponent façana i afinat orgue de Francisco Turull de Calanda.

Tal com estava previst, a les deu, després de l’obertura de l’acte per part de Ramón Mur, es va llegir el “Manifiesto para la fundación de la Sociedad Fomento del Bajo Aragón” de 1912, commemorant el primer centenari.

Tot seguit començà la lectura de Pasqual Andreu, lo Florit. Lo Floro en vers de José Miguel Gràcia, editat per l’Instituto de Estudios Turolenses, a la Col·lecció “Lo Trinquet”. Carles Sancho va llegir el seu pròleg, i l’autor, la introducció. Després, xiquets, persones grans, hòmens i dones, bellmuntans i visitans, passaren per la finestra-aparador del pati de la casa Membrado. L’encert, l’esforç o la bona voluntat dels lectors van ser acomiadats amb forts aplaudiments. L’autor va acabar llegint la mort del Floro, i les “jotetes”, a duo, van ser llegides per Ramon Mur i l’autor, mentre la verge seguia dormint al seu llit. Una jornada de lectura d’èxit acormullat.

Passades les 14 hores, uns quants vam continuar fins a la mitja tarda a la Torrocella d’Alcanyís amb un dinar de germanor —bona harmonia, bones viandes i bon vi. Natres fresquets, fora el sol rostia les pedres

 

Si lo Floro coneixie
a don Pío, no se sap,
si va arribar l’atre dia,        
natres havíem marxat.

Lluís Roig

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: