Vambes independentistes

“L’11 de setembre de 1714 tingué lloc la darrera defensa de Barcelona després de 14 mesos de setge davant el duc de Berwick durant la Guerra de Successió en la que els Borbó (Felip V) i els Àustries (amb l’Arxiduc Carles) varen lluitar per tota Europa per la corona d’Espanya, on va adquirir caràcter de guerra civil ja que els partidaris d’ambdós candidats estaven repartits per tot el territori, concentrant-se els filipistes a la part de la Corona de Castella (Castella, Andalusia i nord-oest de la península), i els austriacistes a la Corona d’Aragó (Regne d’Aragó, Principat de Catalunya, Regne de València i Regne de Mallorca). Amb la victòria de Felip V, s’implantà un sistema polític uniforme a gairebé tots els seus dominis, que a partir d’aquell moment comprengueren, a més de la Corona de Castella, la d’Aragó. Es van derogar els privilegis nobiliaris, els Furs locals i les institucions d’autogovern abans respectades per la Casa d’Àustria a tots els regnes declarats austriacistes (Menorca, llavors sota domini anglès, se’n va escapar temporalment). Per això, l’11 de setembre també es recorda la consegüent abolició de les institucions i llibertats civils catalanes.” (Viquipèdia)

Aquest any, com d’habitud, Catalunya es prepara per commemorar la seua festa nacional, la Diada. Tal com pinta, la manifestació d’enguany serà la més nombrosa i la més reivindicativa de totes les anteriors. Mil dos cents autobusos estan escalfant motors per tota Catalunya. S’han esgotat les estelades. Aquestes i la senyera comencen a lluir per les balconades i finestres de Barcelona. Els diaris estan salpebrats d’independència, sobirania, Estat propi i dret a decidir. Autonomia i federalisme asimètrics són paraules oblidades. No crec que els partits que no hi siguin, a la manifestació, puguin guanyar sostre electoral, el que és ben segur que perdran part del seu terra.

Aquest mes de setembre uns joves dissenyadors han fet l’agost amb unes vambes independentistes, les “VamCats”.  En hi ha de diferents colors.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: