Wagner a Werner

Richard-Wagner

Un matí de dissabte més, el 8 de juny, a Werner, la música va ser la protagonista. En aquest cas un especial sobre Wagner, amb motiu del seu bicentenari. La xerrada va esta a càrrec del tarragoní, Josep Maria Rota i Aleu, membre de l’Associació Wagneriana de Barcelona, professor d’Ensenyament Mitjà, musicòleg, compositor d’unes quantes obres, conferenciant i escriptor, i des de una vintena d’anys director de les representacions dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres, interpretant el paper de Satanàs. Però per sobre de tot, Josep Mª Rota és un empedreït wagnerià, segons quedà ben palès el passat 8 de juny. Va fer un esplèndid repàs per la vida de Richard Wagner, des del seu naixement a Leipzig el 1813, fins la seva mort, el 1883 a Venècia. Fent seves les paraules de Wilhelm Furtwängler començà la glosa del gran artista: “Richard Wagner és l’artista més vehement controvertit que coneix la història… mai una obra artística havia sigut tan revolucionària… I així com fou venerat i respectat, també va haver de suportar Wagner amargues i enutjoses hostilitats.”

Wagner 1Wagner 2Wagner 3

Fragments escollits de glorioses versions antigues de les obres de Wagner va anar alternant, el Sr, Rota, amb els seus comentaris.  Començà per les obres no operístiques —Lembal, sonates, fantasies, lieders i obertures— i va continuar amb les òperes de jovent —Die Feen, Das Liebesverbot i Rienzi (la qual no podria estrenar a París). Després vingueren les òperes romàntiques —Der Fliegende Holländer, Tannhaüsen i Loengrin— i els grans drames musicals —Tristan und Isolde, Die Meistersinger von Nürnberg, Der Ring des Nibelungen i Parsifal. Cal dir també que Wagner va escriure més d’una vintena d’obres literàries.

Wagner 4Wagner 5JPGWagner 6JPG

Al loft de Werner, començà el matí amb una pluja abundant i sorollosa, tot i que passada la una de la tarda un cel blau lluïa pel centre de Barcelona. Entra la pluja i el sol, dues hores per gaudir de debò amb Wagner, mitjançant le savoir faire d’un wagnerià també de debò.

Wagner 7JPGWagner 8JPGWagner 9JPG

Anuncis

2 Respostes

  1. Molt agrait pel comentari i reportatje. El Sr. Rota va venir de la ma dels
    Amics De L’Opera de Tarragona (+30 de vida) i a la vagada va fer d’introductor El Dr. A.Anguita Mateu.
    Emili Mateu Morelló.
    Amics De L’Opera de Tarragona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: