Commemoració del 30è aniversari de la Llei de normalització lingüística

Aniversari  LNL 1

El dilluns 15 de juliol, a partir de les 18,30 h, el Parlament de Catalunya va acollir l’acte de commemoració del trentè aniversari de l’aprovació de la Llei de normalització lingüística a Catalunya, tan decisiva per la recuperació de la llengua. Com es va recordar per part de tots els intervinents, el 6 d’abril de l983 es va aprovar per unanimitat —només amb una abstenció— la Llei de normalització lingüística, mitjançant la qual s’oficialitzava l’ús del català. L’acte va estar conduït i coordinat pel periodista Josep Puigbó. Un vídeo recordà l’acte d’aprovació i moments posteriors envers la Llei

Aniversari  LNL 2Aniversari  LNL 3Aniversari  LNL 4En primer lloc intervingué Antoni Milian i Massana, catedràtic de dret administratiu de la Universitat de Barcelona, explicant el procés de preparació de la Llei i el posterior desenvolupament, la seua aplicació pràctica i els seus progressos. Una desena de  ciutadans de generacions i orígens diversos van donar el seu testimoni de com havien viscut el fenomen de normalització lingüística.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, van presidir l’acte. El conseller de Cultura va agrair profusament a totes les persones que han treballat per la llengua en els 30 anys passats i va dir, entre altres coses, que el català ha esdevingut “una llengua decisiva, de prestigi, i que s’ha fet un lloc entre les altres llengües importants del món”. La presidenta del Parlament va incidir de nou en els agraïments al col·lectiu de persones que han treballat per la llengua i a tota la societat, destacant que la Llei de normalització “és una de les normes més rellevants que ha aprovat el parlament català des de la seua recuperació, als anys 80”. Recordant Espriu va dir: avui ja no es tracta de “salvar els mots” sinó de compartir-los. L’actuació musical de Joana Serrat i Alisé Sanz i després una copa de cava van posar la fi als actes.

Aniversari  LNL 5JPGAniversari  LNL 6JPGAniversari  LNL 7JPGA l’entrada del Parlament, unes quantes persones del comitè d’empresa del Consorci per la Normalització Lingüística repartia unes paperetes amb reivindicacions laborals i econòmiques.

Aniversari  LNL 8

Anuncis

Una resposta

  1. […] Commemoració del 30è aniversari de la Llei de normalització lingüística | Lo finestró del Grà…. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: