Cuevas de Cañart: un convent més en ruines

Cuevas de Cañart 5

El 6 de març del 2012 publicava aquí al blog l’article “Convents: a casa tenim molt per arreglar” sobre el perill de ruïna total en que es troben alguns convents d’Aragó. Feia referència al Convent del Pilar, en Javierregaray (Vall d’Hecho), al monestir cistercenc de Santa Fe, al costat de Cuarte de Huerva (Saragossa), a la Cartoixa Baixa de la Concepció del barri saragossà del mateix nom, al Convent del Desert, entre la Torre de Villella i Calanda, cenobi d’estil barroc de carmelites descalços, a Nostra Senyora de Gràcia o Mare de Déu de Gràcia que es troba al terme municipal de la Freixneda. Segur que em vaig deixar uns quants i com a mosta d’aquest oblit aquí en teniu un nou convent en ruïna total, el convent de Monjos Servites a Cuevas de Cañart, comarca del Maestrat de Terol. És ben cert que aquest el coneixia, però quan vaig escriure l’article el 2012, me’n vaig oblidar d’aquest.

Cuevas de CañartCuevas de Cañart 2Cuevas de Cañart 3

L’ordre dels Frares Servents de Maria, o Servites, va ser fundada a Florència en 1233 per set sants barons que van decidir dedicar la seva vida a la veneració de la Mare de Déu. El 1497 es van establir uns monjos servites a una petita cova a Ladruñán , a 3 km de l’actual emplaçament , barri llavors de les Cuevas de Canyart. El 1746 es va esfondrà las cova i l’edifici y van haver de construït un nou convent i església a Cuevas de Cañart. La Desamortització de Mendizàbal (1836) i les Guerres Carlines van donar el cop de gràcia al convent i a l’església de Sant Miquel. Els decomisos del govern, les vendes del béns controlades i incontrolades, el pillatge, el pas del temps i l’abandó han portat al convent de Servites de Cuevas de Cañart a l’estat actual.

Cuevas de Cañart 6Cuevas de Cañart 7Cuevas de Cañart 8Cuevas de Cañart 4

Anuncis

4 Respostes

  1. No solament destrueixen llengües, ai Mare de Deu!

  2. I mentres tant… reivindicant els bens de la franja…caldria ficar més esforç i dedicació amb les coses que són a casa i més prop…

  3. D’acord amb l’Artur i l’Hipòlit. No cal dir-ne res més.

  4. […] Cuevas de Cañart: un convent més en ruines | Lo finestró del Gràcia. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: