El monocord a Werner. De l’antiga filosofia a la ciència moderna

el monocord 6

el monocord 1el monocord 2Si prenc el diccionari Pompeu Fabra i cerco el mot “monocord” puc llegir: “instrument d’una sola corda”. Si el cerco al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans em trobo amb: “instrument músic antic, d’una sola corda, usat per a demostrar les relacions acústiques entre els intervals sonors”. La primera definició és massa senzilla, la segona, tal vegada, per condensada i conceptual no és pas fàcil d’entendre. Segur que per a tots els que vam escoltar la conferència de Carlos Calderón al loft de Werner, el dissabte 14 de desembre, esdevé entenedora. I a més ara en sabem molt més de coses del monocord.

el monocord 3El professor Calderón va fer la seua tesi doctoral sobre aquest instrument amb el títol El monocordio como instrumento científico. Sobre rupturas y continuidades en la “Revolución Científica”. Ramos de Pareja, Zarlino y Mersenne. Hom podria pensar que atès que la conferència es va basar en el tema de la tesi, podria resultar àrida i difícil de seguir, res més lluny de la realitat, perquè de la mà de Carlos Calderón, van gaudir força, mentre ens desenvolupava els diferents capítols, amb tota l’atenció possible per la seua amenitat i interès. I mitjançant el monocord vam recórrer el llarga camí, de quan  Pitàgores descobria la música com una gran trobada entre la realitat física i una explicació matemàtica, però sempre amb contingut estètic i moral, fins arribar al fet científic on la corda només és un fet físic: de l’antiga filosofia  a la ciència moderna que és l’acústica.

el monocord 4En la tesi del professor Calderón s’estudien tres monocords de tres autors diferents: el de Ramos de Pareja, el de Zarlino i el de Mersenne. Per tant, de tots tres ens parlà i ens mostrà, els seus fonaments teòrics, així com les seues troballes sòniques. Les mostres dels quals, segons  acurada reproducció material del conferenciant, van poder observar i tocar físicament. El destí d’aquests monocords serà algun museu català.

el monocord 5Hem de dir per acabar que a part dels coneixements que vam adquirir, mitjançant diversos vídeos i aplicacions multimèdia i arxius sonors, ens aproximàrem amb tendresa a aquella bella època quan la música era capaç d’explicar-ho tot: l’univers, la societat, la política i fins i tot les intimitats del cos i l’ànima.

el monocord 7Com sempre, unes copes de cava que ens oferí VicençViguera a la mitja part, ens van alegrar l’esperit, diguem-ho clar, les papil·les gustatives i l’esperit que es motiva des de l’estómac.

el monocord 8

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: