Richard Strauss a Werner (II)

R. Strauss Elektra

R. Strauss 1R. Strauss 2R. Strauss 3Al loft de Werner, el dissabte 26 d’abril, el professor Calderón va fer la segona xerrada programada sobre Richard Strauss, més ençà i més enllà de l’abisme. No cal dir que els habituals assistents van gaudir de debò, com sempre, de la documentada i amena presentació, en un ambient on la amistat i l’interès per la música es donen la mà.

R. Strauss 4JPGR. Strauss 5JPGR. Strauss 6JPGRecordem que en la primera xerrada va donar un repàs a les obres Macbeth, Don Juan, Mort i transfiguració, Guntra, Till Eulesnspiegel i Així parlava Zaratustr, en aquesta segona els va tocar el torn a Una vida d’heroi (1899), Fenersnot (1901), Simfonia domèstica (1904), Salomé (1905) i Elektra (1909).

Una vida d’heroi és un poema simfònic on Strauss és el propi heroi amb la seva dona alegre, enjogassada, altiva i divertida, i companya d’amor. Viu per sobre de la crítica.

Fereresnot és el nou intent d’òpera sobre una llegenda medieval. Strauss es sent important i intenta oposar-se a Wagner.

R. Strauss 7JPGR. Strauss 8JPGR. Strauss 9JPGSimfonia domèstica una rapsòdia de la seua pròpia família, D’un tema banal pels demés, Strauss el converteix en una genialitat. Calderón ens fa resseguir la música: el nen que somnia i juga, la felicitat dels pares, plora el nen però el tranquil·litzen, l’adormen, el llit, l’intimitat, l’amor…

Amb l’estudi de la tonalitat en els acords, el cromatisme cadencial, atonalitats, bitonalitats i politonalitats —colors que equivalen a conceptes i persones—, Carlos Calderón va analitzar les dos gran òperes straussianes, Salomé i Elektra.

Com a sortida de l’abisme musical straussià la veu de Pavarotti i una rosa tancà la sessió del matí del dissabte 26 d’abril.

R. Strauss 10JPGR. Strauss 11JPGR. Strauss 12JPG

Elektra (Dialeg)

Salomé (Montserrat Caballé), Salomé (Solti)

Una vida d’heroi (Isaac Karabtchevsky)

Simfonia domèstica (Z. Mehta, Berliner Phil.)

Anuncis

Una resposta

  1. […] (PARA LEER EL ARTICULO HAGA CLICK AQUI) […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: