Concerts de Raimon

Raimon al Palau 2014

Quatre concerts de Raimon al Palau de la Música de Barcelona, el dies 8, 9, 10 i 11 de maig, quatre grans èxits, amb Miquel Blasco a la guitarra, Joan Urpinell a l’altra guitarra, Pau Domènech, clarinet i Fernando Serena al contrabaix.

Jo puc parlar del concert del diumenge 11, perquè hi era present. Un esplèndid concert que va començar amb el Cor Jove de l’Orfeó Català, interpretant Cançó de les mans i Al vent. Raimon, arribat al Palau després d’haver estat distingit amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural, com a reconeixement a la seua obra, es sentia bé, ningú ho pot dubtar. Foren moltes les cançons que va cantar, cançons noves i cançons històriques. Aparegueren els poetes de llengua catalana Rois de Corella, Ausiàs March i Joan de Rimoneda, i altres més recents com Pere Quart i Espriu.

Amb fluïdesa, però molt planificadament, alternava les cançons pròpies amb els textos dels esmentats poetes, dissenyant un recorregut autobiogràfic. Records, emoció, poesia, sentiments i música omplien el Palau. La veu de Raimon, especialment cultivada, es desplaçava de la tendresa al crit —La nit— , de la sensibilitat a la protesta, una veu amb tots els matisos i molt potent. Pura emoció i millor que mai. El públic va aplaudir de debò, i amb quatre bisos acabà el concert: Veles e vents, Jo vinc d’un silenci, Qui perd els orígens: perd la identitat i —després de força crits de “in, inde, independència” i estelades desplegades— Al vent, cantat per tots.

Raimon 2067

Falten només tres dies per complir-se el 46è aniversari de l’històric concert de Raimon a la Facultad d’Econòmiques de Madrid, el 18 de maig de 1968, que recordo amb molta emoció encara, jo era un més dels 6000 que omplíem el hall de la Facultat. Aprofitant l’avinentesa publico uns quans documents d’aquell concert que he conservat d’ençà del llunyà 1968: una papereta d’anunci del concert amb el preu de l’entrada, una fotografia, en la qual m’he pogut descobrir molt recentment, i les lletres de les cançons del concert traduïdes al castellà per Gabriel Celaya, José Hierro, José A. Goitisolo i Jorge Luis Gusils. Tot imprès toscament mitjançant les multicopistes d’aquells temps, anomenades “vietnamites”. Artur Quintana em va comentar en certa ocasió l’error de traducció de José Hierro en la Cançó de les mans: “Mans dels que maten, brutes” ho va traduir com “Manos salvajes del que mata”. Ho podeu comprovar si mireu la còpia de les lletres del concert que penjo. (Lletres cançons en pdf)

Raimon 1066JMGràcia en el recital de Raimon

Anuncis

Una resposta

  1. […] Concerts de Raimon | Lo Finestró. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: