La Via Catalana 2014 als mitjans de comunicació

ara_es_l_hora

Dijous 11, com tothom sap, es celebrarà un any més la festa de la Diada a Catalunya. Sempre ha estat una festa reivindicativa, tot i que des del 2012 aquesta reivindicació s’ha transformat en una demanda col·lectiva d’exercir el dret de decidir envers la construcció d’un nou estat. No cal dir que la manifestació de l’any 2012, així com la Via del 2013 —cadena humana que hi travessà tota Catalunya—, van ser espectaculars i van tenir ampli ressò mundial.

Abans de continuar vull deixar clar que aquestes línies estan dirigides sobretot als lectors que no segueixen directament el tema als mitjans de comunicació catalans. La gran V que es vol dibuixar el dijous a la Gran Via i Diagonal amb el vèrtex a la Plaça de les Glòries, pràcticament ja té cobertes les inscripcions necessàries per pintar la gran senyera de 12 km. Pot ser la manifestació més nombrosa de la història de Catalunya.

Però anem al tema. Quina ha estat la informació dels mitjans de comunicació d’àmbit estatal fins a data d’avui? Em refereixo als diaris, ràdios i televisions. Poc o res han parlat de les convocatòries de l’Assemblea Nacional Catalana i Omnium, del significat de la V, de l’augment de les inscripcions, de la il·lusió popular, de la transversalitat del procés, de la força de la ciutadania que està empenyent als mateixos partits polítics. etc.,etc. En tot cas només s’estan referint al tema quan sorgeix algun problema o circumstància adversa, tractant d’enverinar el procés. “Embolica que fa fort”. Sempre que poden magnifiquen els adversaris del dret de decidir i les conseqüències negatives de la independència, quan lo que es demana és poder votar. Tant segurs n’estan del resultat?

Es podria deduir de l’actitud dels mitjans nacionals espanyols que els motiva el desig d’una Espanya gran i potent, i el seu sentiment patriòtic, podríem dir. També el seu respecte al procés de transició de la dictadura a la democràcia i a la Constitució. No negaré que alguna cosa pot haver d’això, però oblidant altres fets i sentiments, en aquest cas, dels catalans. Què us sembla si donem un pas més per entendre l’actitud i raons dels diaris, ràdios i televisions espanyoles —no catalanes— envers el tema català? Podríem analitzar per separat els tipus de mitjans, però per resumir el que vull dir, és suficient tractar-los conjuntament i que cadascú faci els plantejaments concrets. Quines estarien les conseqüències d’una Catalunya independent per als esmentats mitjans? Ras i curt, perdrien a curt o mig termini un percentatge important del seu negoci, les cadenes de TV podrien arribar al 20 per cent. No és prou motiu això per entendre el seu comportament? És estrany que disparin permanentment contra el moviment català pro independència? Penseu en la pèrdua de publicitat i/o vendes de diaris com el País, el Mundo, La Razón i ABC, de les cadenes de radio com la SER, la COPE, Onda Cero i altres, i per sobre de tot de les televisions com Antena 3, la Cuatro, la Sexta, Tele 5… Es crearien cadenes de TV privades a Catalunya o es potenciarien les existents. Les grans cadenes generalistes espanyoles, per sobreviure, haurien de muntar nous canals exclusivament catalans, la qual cosa exigiria grans inversions amb riscos potencials. Es segur que els sobraria personal a Madrid i els mancaria a Barcelona. No cal que comentem l’actitud de RTVE, els seus interessos són ben evidents. Segurament els diaris acabarien amb unes vendes gairebé testimonials. Els diaris catalans augmentarien les tirades molt probablement. Tantes i tantes coses canviarien! El que he dit és només un petit exemple. Cal pensar molt abans de distribuir les malaurances de la independència.

Qui sap què votaran els escocesos el dia 18? Sigui el que sigui practicaran el dret més democràtic, votaran. Anglaterra ofereix caramels als escocesos per a que no marxin, Espanya aixeca la sacrosanta i immutable Constitució, que es va canviar en una nit, i amenaça.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: