Fins on pot arribar l’estupidesa?

lapao

La notícia:

L’equip directiu de l’escola CRA Tastavins, de Pena-roja (Matarranya), ha decidit deixar d’oferir català com a assignatura optativa i ha passat a denominar-la llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental, circumloqui amb les sigles “Lapao” amb què la llei de llengües d’Aragó aprovada pel govern del PP i el PAR l’any passat ha batejat el català de la Franja. Com si es tractés d’una nova assignatura diferent, la direcció del centre ha enviat una carta als pares perquè firmin si volen que els seus fills la cursin durant tota la primària, com ja van fer en el seu dia amb l’assignatura de català, que s’imparteix com a optativa en centres educatius de la Franja des del curs 1984/85.

Es dóna el cas que la professora de la nova assignatura serà la mateixa professora de català, que aquest curs haurà d’impartir llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental a primer, tercer i cinquè, i català a segon, quart i sisè, ja que, segons l’equip directiu del centre, la implantació de la “Lapao” va lligada a la implantació de la llei espanyola d’educació, que comença amb cursos imparells. Una membre de l’equip directiu va dir ahir a aquest diari que la decisió ha estat “obligada” per la conselleria d’Ensenyament i Cultura d’Aragó, i que el programa curricular de la nova assignatura serà “el mateix que es feia amb el nom de català”, tot i que amb més lèxic propi de la zona. Un 80% d’alumnes del centre feien català fins ara.

Tot i això, cap altre centre educatiu de la Franja consultat ha pres una decisió semblant, i mantenen l’assignatura de català sense canviar-li el nom, amb l’acord tàcit amb la conselleria de no aplicar el canvi de denominació per evitar problemes: fins ara, la Generalitat concedeix el nivell B de català als alumnes que estudien i superen l’assignatura a la Franja, i els mestres hi poden exercir amb el títol de català i no se’ls demana cap canvi a llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental, que no té cap titulació enlloc. Tot i això, entre la comunitat educativa hi ha el temor que el cas del CRA Tastavins pugui estendre’s més endavant i, per qüestions ideològiques, altres directius de centres ho apliquin. “Han volgut ser més papistes que el papa i posar la denominació artificial allà on ningú la demanava”, ha explicat Pepa Nogués, professora de català a l’ES Vall-de-Roures.

Comentari:

El còctel d’anticatalanisme, de ràbia, de falta de vergonya, d’ànsies d’aniquilament de les llengües pròpies, d’ignorància, de mala fe i de menyspreu del coneixement científic, del PP i del PAR, tot barrejat amb una manca d’autoestima de la llengua i cultura pròpies per part d’una gran majoria d’aragonesos, va donar lloc a una Llei de Llengües coneguda com la Llei del Lapao i del Lapapyp. Més que llei ha estat una riota gairebé universal. Com el PP i el PAR no tenen vergonya, la riota no ha produït cap efecte. Com el seu anticatalanisme està fixat als gens d’aquests partits faran el que sigui per mantenir-se en la seua estupidesa. El seu partidisme i el vergonyós desig de treure vots d’uns col·lectius desinformats i per tant enderiats, els desendolla de la raó i el coneixement científics. Seguirà per molt temps tanta estupidesa? Si voleu ho diré més suament, quan trigarà a imposar-se el sentit comú? Tan de bo no es donés un altre cas com el del CRA Tastavins.

Anuncis

3 Respostes

  1. […] PS. A mesura que avança el setembre es confirma la voluntat del govern popular de Saragossa d’anar eradicant l’ensenyament del català centre per centre. Contràriament a declaracions anteriors en què havien expressat la possibilitat de combinar l’ensenyament del català amb l’ensenyament d’una presumpta “lengua aragonesa propia del área oriental”, el 21 de setembre, l’escola CRA Tastavins, de Pen-roja, anunciava que havia de deixar d’impartir català i passar a impartir LAPAO; poques hores després, s’anunciava la visita de responsables de la inspecció aragonès a l’IES de Vall-de-roures per tal d’informar de la prohibició d’ensenyar-hi català. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: