El baró de Maldà a Esplugues (Can Cortada)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’associació “Amics del Museus i del Patrimoni d’Esplugues de Llobregat”, creada a l’entorn del Museu de Can Tinturé i de l’antiga fàbrica Pujol i Bausis, “La Rajoleta”, organitza conferències i visites fonamentalment a museus, monuments, masies i cases pairals d’Esplugues. El dissabte 22 de novembre va organitzar una visita a Can Cortada.

Can Cortada és una casa pairal construïda entorn el segle XV per l’hereu del mas, Antoni Matheu, el qual la va vendre a Jaume Cortada, baró de Maldà, el 1630. El 1768, Rafael d’Amat i de Cortada, IV baró de Maldà la transformà de debò donant-li gairebé l’aspecte exterior actual. Destaca la gran longitud de la façana principal que vol imitar un gran palau —al de Versalles escriuria el baró de Maldà— amb dos entrades adovellades i set balcons setcentistes de ferro forjat. A les golfes catorze arcs de mig punt li donen la llum. Té un gran espai davant de la façana principal i un gran jardí a la part posterior amb un altre accés de la casa. L’any 1939, a la mort de la baronessa de Maldà, heretà la casa el seu fill Joaquim de Vilallonga, comte de Sant Miquel de Castellà, qui restaurà interiorment la mansió. L’actual propietari és el fill de Joaquim de Vilallonga, Joan Joaquim de Vilallonga i Girona, nascut a Esplugues el 1944.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAQui era el baró de Maldà?: “Rafael d’Amat i de Cortada, baró de Maldà (Barcelona, 10 de juliol de 1746 – 15 de febrer de 1819) va escriure durant 50 anys un dietari en el qual descrivia minuciosament tot el que succeïa al voltant: Calaix de sastre. calaix de sastreSe’l considera una de les figures significatives de la cultura catalana del segle XVIII i el màxim representant de la prosa memorialística i autobiogràfica de l’època.” Pertanyia a la petita noblesa, home conservador, força religiós i antifrancès, perseverant i que anhelava explicar tot el que succeïa al voltant. Els més de 70 volums de Calaix de sastre recullen una multitud de temes i fets personals, així com esdeveniments socials, polítics i culturals. Podríem qualificar els seus escrits com a periodisme incipient. Malgrat que la llengua de prestigi literari del segle XVIII era el castellà, el baró de Maldà escrigué sempre en català, tot i que la seua escriptura és poc curosa, popular i col·loquial, de sintaxi desorganitzada i plena de castellanismes. S’ha considerat Calaix de sastre com a una mostra de l’estil rococó català. El baró de Maldà era gran amant del teatre i de la música, i l’apassionava la gastronomia en sentit teòric i pràctic. Les seues estances a Can Cortada d’Esplugues —la residència principal era al palau Maldà de Barcelona, carrers del Pi-Perot lo Lladre— eren un exemple de pràctica exuberant i abundosa de la gastronomia. L’original de Calaix de sastre, malgrat que es va trobar a Can Cortada d’Esplugues —on va ser escrit una gran part—, es conserva a Can Felguera de Sant Feliu de Llobegat, tot i que hi ha una còpia manuscrita a la Casa de l’Ardiaca de Barcelona, seu de l’Institut d’Història de la Ciutat. Rafael d’Amat i de Cortada està enterrat a l’església dels Jusepets de Gràcia.

Al meu poemari Vers a vers a Barcelona tinc uns versos rememorant la figura del baró de Maldà que podeu llegir tot seguit.

El baró de Maldà

El baró de Maldà,
en Rafel d’Amat Cortada.
El baró de Maldà,
en cantem. Anem a pams.

El baró de Maldà
al carrer del Pi té casa.
El baró de Maldà,
més que casa és bon palau.

El baró de Maldà
es passeja per la plaça.
El baró de Maldà
es desperta al gall cantant.

El baró de Maldà
dia a dia n’omple els fulls.
El baró de Maldà:
modes, viatges, vida i balls.

El baró de Maldà
a l’estiu arriba a Esplugues.
El baró de Maldà:
casa, un hort i gallinam.

El baró de Maldà
menja cols, faves i bledes.
El baró de Maldà,
escudella amb força carn.

El baró de Maldà
a un calaix deixa el que escriu.
El baró de Maldà
escriu sempre en català.

El baró de Maldà,
perdius menja i botifarra.
El baró de Maldà,
nous i ametlles amb vi i pa.

El baró de Maldà
ronda per plaça de l’Àngel
El baró de Maldà,
plaça Nova, Born i Pla

El baró de Maldà
llepoleja confitures.
El baró de Maldà,
mató, fruita i bons gelats.

Al baró de Maldà
el mal temps no li fa gràcia.
Al baró de Maldà
li fa por el canvi social.

El baró de Maldà
berena llet i xocolata.
El baró de Maldà
pren melindros i secalls.

El baró de Maldà,
llengua viva del divuit.
El baró de Maldà,
locucions, mots i refranys.

El baró de Maldà
llueix greix, perruca i pòlvores.
El baró de Maldà:
processons i missa. Hi va.

El baró de Maldà
i les bèsties de l’infern.
El baró de Maldà
amb Perucho s’han trobat.

El baró de Maldà
quan viatja va en carrossa.
El baró de Maldà,
del tiet virrei Amat.

El baró de Maldà
va escriure de tot i més.
El baró de Maldà
com en Llull o en Josep Pla.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: