Mapes dels territoris de parla catalana

UEHDj1NPUyBDQVRBTEFOUy1DT0xPUg==_45512_3029_1

Amb el títol Mapes de país, Irene Casellas i Manel Riera han publicat, el 22 de febrer, al setmanari Presència un treball sobre la representació visual del mapa de la llengua catalana, Països Catalans, mapa dels dominis de la llengua catalana, mapa del domini català, mapa de les terres de llengua catalana, territoris de llengua catalana o com vulgueu anomenar-los. Al marge de totes les discussions i polèmiques del concepte de Països Catalans per les suposades implicacions polítiques, més enllà de la llengua, l’estudi és força interessant i no mancat de curiositats. Cadascú tindrà  l’ocasió de trobar-li el sentit que vulgui.

Segons els autors “Els mapes són els resultats dels coneixements tècnics i científics dels quals s’ha disposat en cada època, però s’han fet sempre a instància dels poders polítics dominants. Han estat, tradicionalment, una eina de poder, ja que conèixer el territori és indispensable per dominar-lo. Per això és important recordar com, malgrat tot, la representació visual dels Països Catalans –que ha tingut en la llengua el seu principal eix vertebrador– continua contribuint a la consolidació de la consciència nacional col·lectiva. I per entendre-ho millor cal, primer de tot, mirar enrere.”

Trobareu l’estudi en format pdf aquí.

Cal dir al respecte que el desembre del 2014, Vicent Partal ja havia publicat al seu blog Els 20 mapes més curiosos sobre els Països Catalans. Podeu veure l’article aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: