El sincrotó Alba

1969292_orig

La Font de llum de sincrotró Alba és un sincrotró situat al costat del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Cerdanyola del Vallès. La seva construcció va estar cofinançada pel Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya. La planificació de les obres i la seva posterior explotació va ser duta a terme pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum de Sincrotró (CELLS), amb seu a Bellaterra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

El projecte es va posar en marxa el 1994 i tres anys després, el 1997, es completà un informe per a un sincrotró de 2,5 GeV. El 2002 el projecte fou aprovat per la Generalitat i pel govern espanyol i el 14 de març de 2003 se signà el conveni entre la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Ciència i Tecnologia

El cost total de la construcció i equipament del laboratori està estimat en 201,4 milions d’euros. El cost de les despeses d’explotació està estimat en 15,5 milions d’euros a l’any.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hi treballen permanentment unes 170 persones. L’Alba en realitat és un complex de tres acceleradors: un accelerador de partícules lineal un sincrotró o propulsor d’electrons i un anell d’emmagatzematge. Es creen electrons en el canó d’electrons de la mateixa manera que en un tub de rajos catòdics de televisió, aquests són accelerats a 1 MeV en l’accelerador lineal. Després passen al propulsor d’electrons, de 250 metres de perímetre, on s’acceleren els electrons fins velocitats properes a la de la llum, arribant a una energia de fins a 3 Giga electronvolts (GeV). Aquests electrons s’injecten a l’anell d’emmagatzematge de 268 metres de perímetre que està equipat per produir radiació electromagnètica d’una gamma contínua de longituds d’ona, des de la llum visible fins als raigs X

La radiació obtinguda és útil no només en investigacions en el camp de la física, sinó també en tots els camps de la ciència i la tecnologia en què cal analitzar mostres de petites dimensions com estructures cristal·lines, nous materials, mostres biològiques de contaminants o restes arqueològiques. També pot tenir aplicacions en el disseny de nous fàrmacs i en imatge i teràpies mèdiques (Font Viquipèdia)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Es pot visitar en dies determinats, prèvia cita establerta.

Si voleu una molt vulgar, però senzilla i entenedora definició del sincrotó us diré que és: com un gegantí tub catòdic de les antigues televisions que fabrica electrons de llum visible o de raigs X, els quals s’utilitzen per investigar petits cristalls, nous materials, contaminants, restes arqueològics, fàrmacs i teràpies mèdiques.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: