L’Informe anual sobre la situació del català

Foto Informe català

Malauradament l’estudi del 2014, publicat recentment, parla de les dificultats per atraure parlants del col·lectiu d’emigrants i del retrocés en l’ús social com a llengua habitual.

Les dades aportades per la Xarxa Cruscat situa la xifra general de residents a la “comunitat lingüística catalana” en 13.499.028 habitants, cent mil menys que al 2013. Del total un 90,8% afirma entendre la llengua, un 64,3% el sap parlar, un 70,5% el llegeix i un 46% el sap escriure. L’informe està elaborat per la Xarxa CRUSCAT de l’IEC, Òmnium Cultural i la Plataforma per la Llengua. Joan Domènec Ros, president de l’IEC ha admès que les dades i les conclusions que se’n desprenen tenen més un valor de radiografia momentània que d’adequació als temps que vindran. I és que, ha dit Ros, la caiguda dels governs del PP a les Illes Balears i al País Valencià, canviaran, poc o molt, el tracte dispensat al català en els darrers quatre anys.

Miquel Àngel Pradilla (director de la Xarxa Cruscat de l’IEC), entre altres coses, ha dit que: “Tot i que manca un estudi sistemàtic a l’escola catalana poc a poc s’ha anat veient que la presència de la llengua castellana és molt més important del que pensem”. En aquest sentit, Pradilla ha destacat que la immersió lingüística no funciona com un bloc sinó que presenta uns usos molt matisats, i que “si es vol canviar la realitat sociolingüística s’ha de fer des d’una anàlisi acurada”

Informe-2014

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: