El català en 50 dades

 portada_informecat_2015_1430810540_700

(De la revista Tornaveu. Associacionisme i Cultura. 21/8/2015)

Plataforma per la Llengua ha presentat a l’UCE (Universitat Catalana d’Estiu), a Prada de Conflent, el Quart Informe CAT, 50 dades sobre la llengua catalana, una revisió de l’estat de salut del català arreu dels Països Catalans en àmbits molt diversos. “Aquest informe ens permet de veure com es transforma el català cada any, en contextos polítics i culturals diferents”, explica en Francesc Marco, membre de l’executiva de Plataforma. El treball es basa tant en estudis de la mateixa entitat com en dades oficials proporcionades per diverses administracions i organismes estadístics, així com informes que sovint passen desapercebuts. En aquest sentit, “el retrat és molt fidel”, afegeix Marco. De l’estudi de les xifres en els 50 àmbits, se n’extrauen dues conclusions. La primera, que en aquells àmbits en què l’Estat no pot intervenir o que depenen de la tria que faci el ciutadà, el català avança. És el cas, per exemple, dels mitjans de comunicació digitals -dos diaris tenen més de 2.000.000 d’usuaris mensuals-, o de les xarxes socials i la tecnologia, on el català està molt normalitzat.

Ara bé, allà on l’Estat pot intervenir i té capacitat per regular, el català recula o té moltes dificultats. L’administració de justícia i les normatives de consum en són els casos més clars. Així, Plataforma per la Llengua recull que més del 90% dels documents notarials redactats a Catalunya són en castellà, o que dos de cada tres secretaris judicials que treballen al País Valencià no saben català. Pel que fa al comerç, les dades també són preocupants: 3 de cada 10 comerços de Barcelona no atenen els clients en català. I malgrat que la Generalitat ha legislat sobre el cinema per tal de garantir un percentatge més elevat de projeccions en llengua catalana, actualment només el 3% de les projeccions són en la nostra llengua.

Podeu consultar l’informe complet, fent clic aquí.

Anuncis

Una resposta

  1. Buenos días,Como siempre aprecio ,leo y sigo tus artículos,me gustan y parecen estupendos y enriquecedores, en Aragón estamos llevando una persecución lamentable sobre la Corona -Catalano -Aragonesa ,esto como aragoneses nos parece indignante y las ultimas declaraciones de los gobernantes de Cataluña al respecto del tema mucho más,Aragón tiene reconocidas sus lenguas la única Comunidad de española en que están reconocidas el Castellano ( mal definido como español ) Aragonés y Catalán ,como propias. .Así que cada uno lo suyo nosotros no nos vamos a rendir,nuestra lengua y el Ebro van dentro de los Aragoneses .Saludos ,un fuerte abrazo.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: