La simfonia “Turangalîla” de Messiaen a Werner

messiaen-turangalila-symphonie

El passat dissabte 2 de gener, el professor Calderón ens va reunir al loft de Werner Música per il·lustrar-nos amb una interessantíssima conferencia sobre la simfonia Turangalîla del compositor, director, professor, organista i ornitòleg francès Olivier Messiaen. La data triada no podia ser més oportuna.

Del fulletò de presentació de la conferència, amb referència a l’obra podem llegir:

“Frenesí orgiàstic, també tristesa i fatalitat; ocells i flors; nit i misteri; però sobretot, alegria immensa i explosions d’amor: això és la “Simfonia Turangalîla”. Tot gràcies a una immensa plantilla orquestral, exercici pianístic de primera línia, sons d’un altre món i una percussió multicolor en el marc d’una estructura formal impecable. Amb el que s’ha dit seria suficient, però tot i així, un oient que tregui el cap desprevingut a la “Turangalîla”, probablement, podria percebre tan sols un tsunami sonor incomprensible. Si alguna orquestra podia escometre aquesta obra, era la vital Sinfònica Simón Bolívar dirigida per Dudamel al costat de la impecable habilitat tècnica de Yuya Wang: és el que faran el 7 gener pròxim al Palau de la Música Catalana. Per això el prof. Calderón ha preparat una conferència detallada que permet acostar-nos a l’autor, conèixer les claus de l’obra i, sobretot, l’impuls creador que porta a un artista a concebre tan gran monument sonor ..” Veritablement així ha estat la xerrada de Carlos Calderón, tan didàctic com sempre.

La Simfonia Turangalila és un poema simfònic de grans proporcions que Olivier Messiaen va compondre per satisfer el seu primer encàrrec internacional important. La partitura va ser composta entre 1946 i 1948 per encàrrec de Serge Koussevitzky per a l’Orquestra Simfònica de Boston, de la qual Koussevitzky va ser director titular entre 1924 i 1949. L’orquestra va estrenar la Simfonia Turangalîla el 2 de desembre de 1949, sota la direcció de Leonard Bernstein a la seva seu de Boston. L’encàrrec va ser molt lliure, no concretant ni tant sols la durada, Koussevitzky tenia programat dirigir l’estrena de l’obra, però va caure malalt, i va haver de cedir la batuta a un jove Bernstein. Yvonne Loriod, qui posteriorment es convertiria en la segona esposa de Messiaen, va ser la solista al piano i Ginette Martenot va tocar el generador d’“ones Martenot” en la primera i totes les següents interpretacions fins que des de 1953 Jeanne Loriod, germana de Yvonne, va començar a tocar les “ones Martenot” en moltes interpretacions i enregistraments de la obra. Messiaen amb una profonda inspiració religiosa (i en concret catòlica), durant la composició de la Simfonia Turangalila estava fascinat pel mite germànic de Tristany i Isolda, raó per la qual aquesta obra forma part integral d’una trilogia de composicions centrades en les idees romàntiques de l’amor i de l’alegria. La Turangalîla és considerada una de les obres mestres de la música clàssica del segle XX, sent molt interpretada i enregistrada. L’obra compta amb deu moviments que es toquen sense interrupció al llarg de les seves aproximadament vuitanta minuts de durada. En resposta a preguntes sobre el significat de la durada de l’obra, la seva divisió en deu moviments i el perquè de l’ús de les “ones Martenot”, Messiaen simplement va respondre: «Es tracta d’una cançó d’amor».-

Els deu moviments de la simfonia estan enllaçats per una sèrie de temes i idees musicals que reapareixen una i altra vegada:

  1. Chant d’amour I (modéré, lourd)
  2. Turangalîla I (presque lent, rêveur)
  3. Chant d’amour II (bien modéré)
  4. Joie du sang des étoiles (vif, passionné, avec joie)
  5. Jardin du sommeil d’amour (très modéré, très tendre)
  6. Turangalîla II (un peu vif – bien modéré)
  7. Développement de l’amour (bien modéré)
  8. Turangalîla III (bien modéré)
  9. Final (modéré, presque vif, avec une grande joie)

No és una obra pas fàcil, és complexa, tot i que amb unes explicacions i observacions prèvies, i la lògica predisposició, n’estic segur que la seua audició pot arribar a produir un gran gaudi i emoció.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Escolteu Turangalîla per Myung-Whun Chung

Demostració ones Martinot

Anuncis

Una resposta

  1. […] (PARA LEER EL ARTICULO HAGA CLICK AQUI) […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: