Natxo Sorolla doctor “cum laude”

(Maribel S.Timoneda, del Diario de Teruel)

El sociòleg Natxo Sorolla, nascut a Pena-roja de Tastavins (Matarranya), va defensar el passat 14 de gener la seva tesi doctoral a la Universitat de Barcelona (UB), amb la qual ha obtingut la qualificació de cum laude. Sorolla s’ha especialitzat en sociolingüística i anàlisi de xarxes socials.

En la seva tesi doctoral, titulada Elecció lingüística i rols sociolingüístics a la Franja des de la perspectiva de l’anàlisi de xarxes socials, ha investigat sobre el procés de substitució de la llengua familiar mitjançant la transmissió oral entre pares i fills a les comarques del Baix Cinca i La Llitera (Osca). En la seva anàlisi s’ha centrat en una població formada per alumnes de sisè de primària i en l’ús que aquests fan de la llengua per interrelacionar-se amb companys de la seva edat. Segons l’investigador, la tesi detecta que “al voltant d’una quarta de la població catalanoparlant d’aquesta edat es dirigeix ​​en castellà als seus companys que també tenen el català com a llengua inicial”.

Segons Sorolla, “es detecta un canvi en les normes de comportament sociolingüístic dels habitants del territori de menor edat, nascuts a meitat dels 90”, el que suposa “un punt d’inflexió que pot conduir a una substitució lingüística molt ràpida”. Aquest comportament es produeix de forma àmplia en fills de parelles mixtes i es detecta fins i tot en fills de parelles catalanoparlants.

Sorolla va triar aquestes dues comarques perquè són les més poblades de la Franja, a més de tenir condicions de “menor ruralitat” i d’estar situades al “centre” del territori catalanoparlant aragonès. Aparentment, el mateix procés investigat, segons el sociòleg, no s’estaria produint amb la mateixa intensitat en altres comarques com el Matarranya.

Anuncis

4 Respostes

 1. Reblogged this on Mas de Bringuè and commented:
  Ebhorabona, Natxo!

 2. Una estrella mes de la constelació de la franja.
  señor Gràcia , aprofito aquest espai per una lleugera resposta a la seva carta que esta per sortir al numero digital de TdF.
  Resum:
  Sabía que algu s’em tirarìa a la yugular per
  la carta anterior.
  Em reafirmo en tot el que he dit, el proces separatista tal com va començar, mes que xenofoboia
  es neofeixisme. Els que es creuen amos de una terra, que el diners son seus, ertc per sobre de les necessitats de les persones, el no compartir, el no conviure amb la divertitat, això es un neo feixisme
  Tan nefastos son els anticatalanistes com els antiespañolistes , . Crec que això hauria de estar superat.
  Ho vaig dir a la carta.
  I que no s’indige amb mi JM Grácia, mes val que sìndigne pels que se salten la legalitatt a la torera; no mes ha vist de la carta la part que no traga.
  En una democracia hi ha de haver un ventall de possibilitsts, llegítimes. pot millorar tot el que hi ha, Pero aquest proces ja no s’el traguen ni els que el van recotzar,
  Si no, miri com han posat un president a dit de Mas, Sabien que eleccion les perdrien. i un vot per persona en un referendum no hi tenen res a fer
  Els separatistes es creuen els unics valids. Catalunya , es molt mes que ells.
  Cada cosa alseu lloc.
  Això de que fan independentistes els que no hi estem d’acord , es un invent dels de idea única.
  Jo sempre he lluitat pels valors d’esquerra. Els secesionistes d’ara ni son demócrates ni son d’esquerra.

  I tinc la satisfaccio de que els meus pensaments coincideixen amb bons politics que no son gens sopitosos de ser de dretes, amb periodistes de projecció internacional, amb sociolegs com Marina Subirats i alguns economistes que no estan per escisions.
  Això de o ser catalanista o defensora de Espanya unica es molt estret. Espanya es un conjunt de CCAA tan digens com la nostra, i a Catalunya hi ha un ventall ampli de pensaments.
  Fa falta obrirse a la diferencia per una part i a fomentar la cultura de la diversitat per l’altra.
  Amb tots els respectes a les qualitats de la persona que em va inspirar els desacords amb el tema Forcadell.
  Salutacions. Josefina Motis.

  • Em vaig indignar per la qualificació de xenòfoba i ara l’amplies a neofexisme i a altres perles que superen qualsevol possibilitat de diàleg. Davant dels insults i les desqualificacions em declaro mut. Jo estic al bàndol dels que volen votar i tu sembla dels que no volen deixar votar. Potser que els independentistes també tinguin sentiments…! La qüestió de votar no és d’esquerres ni de dretes, només és de demòcrates. Al Canadà i a Escòcia van votar en referèndum, per què no és pot votar a Espanya? Serà que Espanya és més democràtica que aquell dos països? Fes-te-ho mirar, sisplau.

 3. No son insults , es la realitat. No em referioxo a voste en particular , si no a la actitut política d’un grup. El que penso y a quin costat estic , ho he de dir jo. Aqui es vota amb frequéncia, segun el que hi ha establret, Voste mateix parla de catalnofobia, sembla que olivida la hispanofòbia, virulenta que hi ha per les xarxes.
  Estic d’ acord amb totes les votacions que es duen a terme amb frequància, En desacord amb la deriva unilateral de fer el que els hi dona la gana representant a menys de la meitat dels catalans. Això no es democracia, això es saltar.se les normes,
  Normes susceptibles de millorar entre tots. No olvidi que la Constitucio va ser redactada amb molt bons caps i tot el ventall de idees van ser dialogants sense excloure ningu. I va ser votada per tot el poble incloent el català on molt bons caps hi van participar.
  El creue’s, amos de la terra i de la voluntat de la gent, això te un nom señor Gtacia. els ilsultants son ells.amb la actitud fascista.
  Estic en contra de totes les fòbies i a favor de la legalitat, sempre millorable. ,
  Els insults personals venen dels que pensen com a vosté, “fetste.ho mirar” i insults mes croents es veuen per les xarxes. Alguns inclus amenaces, Ya dic, com si fossin de pensament unic vàlid,
  Pensava que dintre de tot voste era mes equànim.
  A escocia i Canada eren realitas diferents, i tenien les lleis propicies per fer.ho. En tot cas aqui es tindrai que començar per això, posar les lleis al dia en comptes de saltárse-les.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: