El veneçolà C4 Trio al Tradicionàrius

Pantalla

Al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia (Barcelona), el dijous 12 de juliol vam assistir al concert  “Vertigen musical veneçolà” –dins del Grec 2016–, una mostra exuberant d’allò que es pot extraure del petit guitarró anomenat “cuatro”. Els encarregats de tan agradable i a la vegada difícil tasca, no podien ser altres que els C4 Trío, quatre músics veneçolans joves, però força experimentats.

El “cuatro” veneçolà, també anomenat  “cuatro llanero” i “cuatro tradicional”   és un instrument de corda polsada que té quatre cordes afinades molt peculiarment. Pertany a la família de les antigues guitarres i “guitarrillas” espanyoles, és de mida reduïda i deu el seu nom al nombre de cordes que posseeix. És un instrument típic i el més emblemàtic de la música veneçolana. S’utilitza tant en àrees rurals com urbanes. Les seves cordes de poliamida (niló) produeixen un bell so, malenconiós però sobri. S’executa com a instrument acompanyant o com a instrument solista. Aquesta última forma d’execució ha experimentat un notable desenvolupament en les últimes dècades. L’any 2013 el “cuatro” va ser declarat pel Ministerio de Cultura veneçolà com a Bé d’Interès Cultural de la Nació.

“C4 Trío” estan probablement entre els intèrprets que millor dominen el “cuatro”. Experiència no els en falta: l’any passat ja hi van celebrar el desè aniversari de la formació. El C4 Trío va néixer en un conegut concurs musical del seu país, el “Concurso Internacional La Siembra del Cuatro”, on van coincidir després d’haver arribat a la capital veneçolana procedents de diverses ciutats. D’ençà l’encontre van començar una aventura que els ha convertit en grans renovadors de la música d’arrel del seu país. El seu so es caracteritza per portar la musicalitat tradicional fins a territoris contemporanis com el jazz. Porten enregistrats treballs discogràfics de gran èxit a Veneçuela i també a altres països: Gualberto + C4, nominat per al millor àlbum folklòric als Grammy Llatins de 2013, De Repente, amb el qual van obtenir finalment el Grammy Llatí al millor enregistrament de l’any. Els components del trio més el baix són: Jorge Glem, “cuatro”; Héctor Molina, “cuatro”; Edward Ramírez, “cuatro”; i Gustavo Márquez, baix elèctric.

Del concert –un èxit de públic amb accent veneçolà– vull començar destacant el que més em va sobtar de entrada, acostumat com estic a escoltar només el “cuatro” com a instrument d’acompanyament, juntament amb l’arpa i les maraques, en les cançons tradicionals folklòriques veneçolanes com el “joropo”, “pasaje”, “golpe”, “gaita”, “merengue”, “polo”, “tonada”, etc. Com poden els de C4 Trío extraure tanta quantitats de sons, ritmes i harmonies d’aquest petit instrument de quatre cordes? A estones llaminadures musicals de “bandolas” i arpa, altres sords i greus “tambores”, “tamboritas” o “furrucos”. I sempre ritme, coordinació i fluïdesa, interpretant joropos, composicions pròpies, alguna peça de Lennon-McCartney, Stevie Wonder, Aquiles Báez i folklore veneçolà.

Tot un gaudi de dues hores. Els desitjo, als de C4 Trío, molts d’èxits en la seva tourné europea. Cal que no em deixi al tinter la participació no programada de la cantant colombiana Marta Gòmez que passava per allà, una veu privilegiada.

Llàstima que la forta amplificació, potser necessària tenint en compte la sala, li restava intimitat i proximitat musical al concert. Només puc imaginar-me’l –unplugged– en un espai petit i sense amplificació, amb so directe i exempt de to metàl·lic, segons he pogut induir escoltant el parell de CD’s que vaig comprar a la sortida.

Un petit tast del concert:https://www.youtube.com/watch?v=6jPnkmeXYYE

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: