L’agenda pecaminosa

Agenda 1022Agenda 2023

(Article de Lluís Rajadel publicat al diari La Comarca d’Alcanyís)

La darrera polèmica anticatalanista alimentada pel PAR, que és incansable en estos menesters, arribe a un punt absolutament delirant. Resulte que la Diputació Provincial de Lleida ha patrocinat i distribuït, de bades, pels instituts i escoles de la Franja catalanoparlant d’Aragó l’Agenda de la Terra, una publicació on figuren les festes pròpies dels Països Catalans -que no s’assusto ningú, no és un terme carregat de pancatalanisme agressiu, només vol dir tots els territoris de parla catalana- a més de moltes altres informacions interessants i d’innegable valor pedagògic per a l’alumnat. Entre els pecats més grossos de “agenda pancatalanista”, com l’han batejat els mitjans de comunicació aragonesos, figura el de fer referència “l’àrea idiomàtica catalana”. No haurie d’escandalitzar a ningú està expressió referida a la Franja, perquè es sabut -per a tots els que volen saber- que a la Franja es parle català i, per tant, forme part de “l’àrea idiomàtica catalana”. A l’Aragó central i occidental es parle castellà, o siga que forma part de l’àrea idiomàtica castellana, i ningú s’emprenya. I un altre pecat, i este molt gros segons denuncia el PAR, és que la polèmica agenda reivindica “la normalització del català”. A on anirem a parar! Convertir el català en una llengua amb tots els drets en peu d’igualtat amb el castellà en lloc de tenir-la arraconada i sota la bota del castellà!
Per cert, els promotors de la creuada antiagenda se’n guarden bé de dir que entre els promotors també n’hi ha entitats aragoneses, com el Casal Jaume I de Fraga o l’Associació Clarió de pares d’alumnes. Però no son de fiar perquè no passen la prova de puresa de sang que demane l’aragonessisme baturro, pilarista i, és clar, castellanoparlant.

I, per arrodonir la jugada, arribe el Govern d’Aragó, i li done la raó als paranoics anticatalanistes i ordena que no es distribuisque l’agenda. Depriment.

Lluís Rajadell

Nota a l’article de Lluís Rajadell

En tan poques paraules no es poden dir tantes coses i tan bé com escriu Lluís Rajadell en el seu article.

Ara bé, amb la prohibició de la distribució de l’agenda en qüestió no es posa fi a la polèmica, altrament dit, al problema. Abans de la prohibició ja s’havien distribuït moltes agendes directament o mitjançant les AMPES i associacions. Això vol dir que una quantitat desconeguda d’agendes arribaran a les mans dels pares i mares, mares o pares, o ambdós o ambdues o com en vulgueu dir, i dels xiques i xiquetes, xiquetes i xiques –prou! – de la Franja, que és el més greu. No en tota la terra, però sí en part de les terres de la Franja s’hi ha ensementat, o es pot ensementar, amb aquestes agendes, la llavor del mal: el pancatalanisme, més directament encara, el catalanisme absorbent i destructor. És una llavor resistent que aguanta molt de temps sense germinar, però que el dia que ho fa, és amb molta força. Mireu l’exemple de la llengua. Quan s’imposa el català a l’escola no respecta ni tant sols els trets o les varietats dialectals del poble o de la comarca, català només n’hi ha un. Coneixeu estudis de varietats dialectals, de persones especialistes catalanòfones o estudioses del català sobre aquests temes? Sabeu d’alguna institució catalana que subvencioni treballs d’aquesta mena? Ni treballs curts, ni llargs, ni tesis doctorals, res de res. Cas contrari, plenes estan les llibreries i biblioteques d’estudis de tota mena sobre el castellà. Difícil seria trobar una petita vileta aragonesa i/o castellana que no tingués l’estudi del seu castellà dialectal. Amb això queda tot dit. Tot no, perquè si ens endinsem en els estudis universitaris, en quantes universitats catalanes trobaríem l’estudi del castellà o en castellà? I a l’inrevés?

Jo no quedo gens tranquil pel fet de què hi ha multitud d’agendes pecaminoses per les cases de la Franja, a l’abast de les criatures (aquí no val allò de la duplicitat genèrica). També en resten, d’agendes descontrolades, a les AMPES (o APMES) i a les associacions culturals franjolines. Tinc una idea, que os vull presentar, que resoldria totalment o en bona part el greu problema de les agendes invasores, tendencioses i pecaminoses, introduïdes des de Catalunya a la Franja. La presentació d’aquesta idea va més de cara a les diferents autoritats, es clar. Per començar s’hauria de fer una crida, ban o edicte, ras i curt: “De orden de –l’autoritat que correspongui–, se hace saber que los poseedores de unas llamadas agendas escolares ilegales, escritas en catalán deberán depositarlas en –el lloc que convingui– en el plazo más breve posible. Todo el peso de la ley recaerá en aquellos que no lo hagan”

No hi ha cap mena de dubte que les agendes s’haurien de destruir. Aprofitant la tradició d’alguns llocs de fer fogueres la vespra del Pilar, i en el moment que les flames fossin més altes, s’haurien de llançar a la foguera les malèfiques agendes. El foc purificador obraria el seu efecte màgic.

I per arrodonir l’acte un “buen jotero”, acompanyat d’una nombrosa rondalla, podria cantar:

Si la Verge del Pilar
mai va voler ser francesa,
per què ha de ser catalana?
A la foguera l’agenda!

Millor cantar-la en castellà, no fos que la Verge no l’entengués o no li sembles bé.

Si la Virgen del Pilar
nunca quiso ser francesa,
¿por qué ha de ser catalana?
A la hoguera las agendas!  

I com a colofó

“Destruir, prohibir ciertas lecturas ha supuesto siempre prohibir, destruir ciertas libertades” (José Manuel Caballero Bonald) Foto del Blog Mangas Verdes)

quema_de_libros

 

 

Anuncis

2 Respostes

  1. Perdó. ara veig que hi ha un comentari teu. Refaig l’enviament.

    El 19/8/2016 a les 18:36, “Lo Finestró” ha escrit: > WordPress.com > graciaz posted: ” (Article de Lluís Rajadel publicat al diari La > Comarca d’Alcanyís) La darrera polèmica anticatalanista alimentada pel > PAR, que és incansable en estos menesters, arribe a un punt > absolutament delirant. Resulte que la Diputació Provincial de Lleida h” >

  2. Accions com aquestes fan avergonyir als que com jo tenim arrels a l Aragò de parla catalana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: