El català està en retrocés entre els joves de la Franja (Baix Cinca)

palacio-montcada_2

(Traducció del Canal Llitera, dimecres 28 de setembre del 2016)

Un 20% dels joves que pertanyen a famílies que el parlen es comunica en castellà.

Fraga ha acollit una nova edició de les jornades de debat Cinga-Fòrum.

El català està en retrocés com a llengua de comunicació entre els joves de la Franja, malgrat seguir sent la llengua materna de la majoria. Aquesta és una de les conclusions que es van presentar el passat cap de setmana a les jornades de debat Cinga-Fòrum, que organitza anualment l’Institut d’Estudis del Baix Cinca.

Un vint per cent dels joves de famílies catalanoparlants de la Franja parlen castellà entre ells. Aquesta va ser una de les conclusions que va exposar el professor Natxo Sorolla en les jornades Cinga Fòrum que es van celebrar el passat dissabte a Fraga, organitzades per l’Institut d’Estudis del Baix Cinca. “La llengua catalana, també és un patrimoni aragonès” era el títol d’aquesta edició de les jornades Cinga Fòrum que es va desenvolupar en tres ponències dissabte passat, al Palau Montcada.

Una jornada en què es va plantejar la necessitat de reconèixer el català com a patrimoni cultural i com a llengua pròpia d’Aragó i buscar mesures que frenin aquest procés de substitució lingüística i que promoguin la normalització del català a la Franja, el territori aragonès on és llengua pròpia

La primera ponència va ser a càrrec de Maite Moret, professora de la Universitat de Saragossa, que va posar exemples de documents aragonesos escrits en català, com a part d’aquest patrimoni lingüístic aragonès, que cal preservar i protegir.

A la segona ponència, Natxo Sorolla, doctor en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, va presentar les conclusions del seu treball sobre la substitució lingüística del català al Baix Cinca, en el qual es reflecteix el retrocés que està patint el català pel que fa al castellà, com a llengua de comunicació habitual. “En els últims anys hem passat d’una situació en què el català es transmetia de pares a fills i aquests la utilitzaven amb normalitat a observar que hi ha entre un 20 i un 25 per cent de joves catalanoparlants, que ja parlen habitualment en castellà entre ells”. Sorolla va advertir que “si no es posa fre, en un parell de generacions s’haurà trencat la corretja de transmissió de la llengua materna”.

Les causes que provoquen i incideixen en què el català estigui en retrocés son la preponderància del castellà a l’escola, als mitjans de comunicació i el cada vegada més nombrós col·lectiu d’immigrants. .

De les mesures per aconseguir una plena normalització del català com a llengua pròpia d’una part d’aragonesos, es va encarregar a la tercera i última ponència, Javier Giralt, professor de la Universitat de Saragossa

El professor Giralt va destacar que per normalitzar una llengua s’han de donar tres condicions bàsiques: un marc jurídic que la reconegui i la protegeixi; una voluntat política de posar en marxa mesures que la protegeixin i la promoguin i un suport popular dels propis parlants, però també de la resta de ciutadans, que siguin conscients de la realitat trilingüe d’Aragó. Per a Javier Giralt “a Aragó no s’han donat, fins ara, cap d’aquestes condicions. Ningú ha tingut la valentia de declarar el català com a llengua oficial a Aragó “.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: