La “Alhóndiga” de Bilbao i altres

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’Alhóndiga (llotja) Municipal de Bilbao, en basc Alondegia, (Biscaia va ser construïda com a magatzem de vi. Avui dia és un centre d’oci i cultura.
Edificada entre 1905 i 1909 segons projecte de Ricardo Bastida, va suposar l’afirmació d’una nova idea d’edifici quant a la seva implantació, en situar-se sobre el nou traçat de ciutat que naixia en aquesta època, ocupant la totalitat d’una de les illes de l’Eixample de la vila; i quant a la seva construcció, per l’ús de tècniques noves des del punt de vista estructural, i fou un dels primers exemples d’arquitectura pública en formigó armat.
L’edifici, a més de complir els requeriments d’ordre funcional pels quals va ser dissenyat, transcendeix del mer caràcter de magatzem per inserir-se en la trama de l’eixample com un element amb vocació de conformar ciutat. Aquesta dualitat del plantejament és palès en el mateix edifici, i s’hi poden identificar els elements que atenen a cadascun dels aspectes ressenyats.
L’any 1919 va sofrir un incendi i posterior restauració. Clausurat per llarg temps, en els anys 80 es va barrejar la seva adaptació com a centre cultural amb la participació de Jorge Oteiza. Aquest projecte es va frustrar i poc després emergia un d’alternatiu a Bilbao, el del Museu Guggenheim, la qual cosa va motivar les crítiques d’Oteiza i una controvèrsia que solament es va apagar davant l’inusitat èxit del nou museu.
Finalment, l’Alhóndiga ha estat reformada com a centre cívic polivalent, amb la intervenció del dissenyador Philippe Starck, i inaugurada el 18 de maig de 2010.

Per motius d’urgència vam haver de retallar la visita, per tant, el reportatge fotogràfic ha quedat incomplert. La ciutat de Bilbao és molt més.

Anuncis

Una resposta

  1. Vaig anar fa uns anys, impressionants les columnes i la piscina que es veu desde sota nateix.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: