El Pinell de Brai: la Catedral del Vi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

L’antic celler d’El Pinell de Brai, construït l’any 1919 per l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, a instàncies del Sindicat Agrícola, una de les obres mestres de l’arquitectura agrària catalana, és conegut com la Catedral del Vi. El celler està compost per tres naus frontals contigües i dues més situades transversalment a la part posterior de l’edifici i a diferent nivell. La nau de l’esquerra, amb dues plantes i coberta amb solapament de fusta, estava destinada a molí d’oli. La central i la de la dreta són sales de tines. Les dues naus estan cobertes amb arcs equilibrats d’estructura parabòlica. A la part posterior hi trobem la zona d’elaboració, d’una gran altura i coberta també amb encavalcades de fusta. L’interior del celler es mostra com un gran espai, dividit transversalment pels arcs parabòlics que suporten la coberta.

El disseny de l’edifici, una joia arquitectònica, s’inspira en les tècniques tradicionals de construcció a Catalunya: utilitza amb profusió el totxo al voltant de les finestres i a les columnes, seguint les tècniques gaudinianes, i utilitza també la ceràmica per a la decoració. L’estil de l’edifici s’emmarca dins el modernisme, tot i que pel fet de ser una obra amb les benediccions oficials de la Mancomunitat tal vegada s’hauria d’englobar dins del noucentisme.

Coronant el sòcol de la façana principal al llarg de més de 40 metres, trobem el magnífic fris ceràmic pintat per Xavier Nogués que representa, amb caricatures, els treballs de recol·lecció i elaboració del vi i de l’oli. La col·laboració d’aquest artista va aportar nous elements que donen a aquest projecte un valor especial dins de les obres de César Martinell.

Actualment l’edifici té funcions, més de museu que d’utilitat com a celler, atès que les quantitats de vi que s’elaboren són molt minses. Aprofitant una esplèndida nau s’ha muntat també un restaurant de categoria més que destacable.

Cèsar Martinell i Brunet va néixer a Valls, al Camp de Tarragona, el dia 24 de desembre de 1888. Era l’any en què Barcelona celebrava l’Exposició Universal. Martinell representa un pont de transmissió intel·lectual entre la segona generació de mestres de la Renaixença catalana (Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, etc …) i la generació de la postguerra. Personatge polifacètic com molts dels seus contemporanis, Martinell va desenvolupar una intensa tasca com a arquitecte i com a investigador, divulgador i cronista de l’art d’èpoques passades i del seu temps. Morí el 1973.

Fa unes dècades a El Pinell de Brai es va arrencar molta vinya per plantar ametllers, per això avui és la vila amb menys producció de la zona.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: