Nova gramàtica de la llengua catalana (2016)

foto026

El president de l IEC Joandomenec Ros i la presidenta de la Seccio Filologica Maria Teresa Cabre sostenen exemplars de la nova Gramatica Al seu costat els coordinadors Gemma Rigau i Manuel Perez Saldanya Dimecres 23 de novembre FOTO ACN

El president de l IEC Joandomenec Ros i la presidenta de la Seccio Filologica Maria Teresa Cabre sostenen exemplars de la nova Gramatica Al seu costat els coordinadors Gemma Rigau i Manuel Perez Saldanya Dimecres 23 de novembre FOTO ACN

Des del 23 de novembre es pot adquirir a les llibreries la Gramàtica de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans. És un volum de 1439 pàgines, publicat ara, però que porta molts anys de treball seriós, pacient i meticulós de la Secció Filològica de l’IEC, i fruit de la col·laboració acadèmica de persones diverses i d’institucions públiques i privades.

“La Gramàtica de la llengua catalana és la gramàtica oficial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Ha estat pensada com la gramàtica normativa de referència del segle XXI. A diferència de la de Pompeu Fabra, que era una gramàtica d’autor, la de l’IEC és una obra col·lectiva, oberta a la participació d’experts diversos i consensuada en el si de la Comissió de Gramàtica i la Secció Filològica, i ratificada pel Ple de l’IEC. La Gramàtica de la llengua catalana dóna continuïtat a la normativa gramatical que Pompeu Fabra va establir l’any 1918, i es presenta més completa i actualitzada. No introdueix, doncs, canvis substancials, sinó matisos i més flexibilitat, i amplia i detalla la gramàtica de Fabra per donar resposta a qüestions que aquest no va plantejar o que va apuntar molt esquemàticament. Al mateix temps, incorpora les solucions avalades per la tradició i el prestigi social que encara no tenien el reconeixement per part de la norma. L’obra es caracteritza perquè presenta la norma partint de la descripció gramatical i atenent al marc geogràfic (els parlars) i social (és a dir, els diferents registres), així com, més esporàdicament, a la dimensió oral i escrita. També presenta en primer terme i d’una manera neutra els fets generals que són vàlids en tots els territoris del domini lingüístic català i en tots els registres, i concreta en quins parlars i registres són vàlids els restants, i si una determinada forma és o no és acceptable.”

dialectes027

Anuncis

Una resposta

 1. El senyor Lluís Alòs ha comentat:
  “Benvolgut senyor José Miguel Gràcia Zapater,

  El que dieu al vostre comentari sobre la “Gramàtica” només és una part de la realitat, diguem-ne la part “amable”; però heu deixat de costat moltes altres coses, com ara que continua la creixent acceptació institucional (del mateix IEC!) de la submissió del català a l’espanyol; però això últim no és tan agradable d’admetre… però igualment es fa.

  Atentament,

  Lluís Alòs i Martí
  Barcelona
  El Barcelonès”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: