La Palma (Canàries ): visita a l’Observatori del “Roque de los Muchachos”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A quaranta quilòmetres de Santa Cruz de la Palma per una carretera d’interminables corbes s’arriba a l’Observatori. Calculeu una hora com a mínim. Tot i que el viatge paga la pena.

L’Observatori del “Roque de los Muchach”, més de 2400 metres d’altitud va ser inaugurat el 1985 i pertany a l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC). A causa de la localització de La Palma i l’altitud que assoleix sobre el nivell del mar, nombrosos telescopis han estat construïts al “Roque de los Muchachos” (Garafía). La ubicació geogràfica, enmig de l’Atlàntic, i el peculiar clima provoquen la formació de núvols entre els 1.000 i 2.000 m d’altitud, que fan de mirall i impedeixen que la contaminació lluminosa de les poblacions de la costa dificultin l’observació de les estrelles.

L’Observatori de”Roque de los Muchachos” és un dels ferms candidats a albergar l’aposta europea, liderada per l’ESO, del Telescopi Extremadament Gran (European Extremely Large Telescope), amb un mirall primari de 42 m.

En 1975 es crea l’Institut d’Astrofísica de Canàries i en aquest any l’ajuntament de Garafía li cedeix terreny en el “Roque de Los Muchachos” per a les seves instal·lacions. El 1984 entren en funcionament diversos telescopis i un any després es produeix la inauguració oficial de les instal·lacions. En els següents anys i dècada posterior es anirien instal·lant més telescopis gràcies als acords d’internacionalització signats al 1979. El 1998 el govern espanyol va aprovar la construcció del Gran Telescopi Canarias (GTC). Dos anys després, el 2000, el Príncep d’Astúries va posar la primera pedra del complex. Aquest mateix any es concretaria la cessió a l’IAC de terrenys en Breña Baja per al futur Centre Comú d’Astrofísica a la Palma (CALP). El 2003 es va instal·lar el telescopi robòtic del món, el Telescopi Liverpool. (info. Viquipèdia)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: