Publicacions

LLIBRES

Davall d’una olivera (2002) a Beabà

daval-duna-olivera-f.jpgAutor: José Miguel Gràcia.

Col·lecció Quaderns de les Cadolles, editada per l’Associació Cultural del Matarranya i l’Institut d’Estudis del Baix Cinca.

Gènere: poesia.

Comentari: “En els seus versos, entre bucolisme crític i internet, sap donar a la gent, als arbres i al paisatge de la Codonyera una profunda dimensió. L’atrau el cal·ligrama i el poema visual”. Poesia descriptiva i intimista.

Finestrons i finestretes (2004) a Beabà

finestrons-i-finest-f.jpg

Autor: José Miguel Gràcia Zapater.

Editat per: Associació Cultural del Matarranya.

Gènere: poesia.

Comentari: catàleg amb els poemes i fotografies de l’exposició del mateix nom (veure Exposicions).

Fets i temps de la Codonyera (2005) a Beabà

fets-i-temps-de-la-c-f.jpg

Autor: José Miguel Gràcia.

Editat per: Ajuntament de la Codonyera i l’Associació Cultural del Matarranya.

Gènere: poesia.

Comentaris: els poemes estas escrits en català de la Codonyera. Artur Quintana diu al pròleg: “Fets i temps de la Codonyera és poesia que demana el recital i la representació, i com a tal abans de ser impresa ha corregut de boca de l’autor o de l’Anton Bengochea, al lloc, a Calaceit, a Fraga… i una nit de lluna plena prop del Piló, al terme de Bellmunt.”

Vers a vers a Barcelona (2005) a Beabà

vers-a-vers-a-b-f.jpg

Autor: José Miguel Gràcia.

Editat per: Departamento de Cultura, Educación y Deporte. Gobierno de Aragón.

Gènere: poesia

Premis: Guillem Nicolau 2004 del Govern d’ Aragó.

Comentaris: l’acta d’atorgament del premi diu : “El Jurat ha guardonat aquesta obra per tractar-se d’una apologia visual, urbana, poètica, arquitetònica i musical de la ciutat de Barcelona vista amb l’esguard d’un aragonès. És brillant en el fons i en la forma i innovadora en els seus recursos formals i artificis propis de la postmodernitat”.

Reflexions i abstraccions. XXXIII POEMES (2005) a Beabà

reflexions-i-abstraccions-f.jpg

Autor: José Miguel Gràcia.

Editat per: Diputación Provincial de Zaragoza, Área de Cultura. Colección Veruela de Poesia.

Premis: recomanada la seua publicació pel Jurat del Premi de poesia Santa Isabel de Aragón 2003 (DPZ).

Comentari: “Trenta poemes més tres —producte de reflexions i observacions— aixecats sobre estructures conceptuals que s’estenen des de la geometria a la música i l’estètica o des de la natura a les sensacions i desigs més íntims. Uns poms de tecnicismes en la llengua, mots de ruralia que sorgeixen del seu amagatall sense timidesa i algun toc de cal•ligrama.
Amb tot això es configura un món poètic, en clara, estoica lluita, enjogassada a estones enfront de l’absurd que ens agombola.”

Per dir la verdat/se perd l’amistat (2007)

libel-difamatori-f.jpg

Autors: José Miguel Gràcia, Artur Quintana i José Ramón Molins.

Editat per: Archivo de Filología Aragonesa.

Gènere: edició crítica

Comentari: un libel difamatori de la Codonyera (Baix Aragó) del 1588. Se n’estudien les caraterístiques lingüístiques comparant-les tant amb el català estàndard com el parlat actualment a la Codonyera.

Dietari en groc (2008 )

Autor: José Miguel Gràcia Zapater

Col·lecció: Literaturas de Aragón

Editat per: Departamento de Educación, Cultura y Deporte. Gobierno de Aragón

Gènere:poesia

Premis: Guillem Nicolau 2007 del Govern d’Aragó

Comentari: el jurat del premi va destacar l’obra “per la seua brillant estructura interna dels poemes i la coherència temàtica del poemari, així com per la força expressiva dels seus versos i el domini de la llengua i el llenguatge poètic empleats. Així mateix, val ressaltar la capacitat innovadora”

Si les pedres parlaren…/Si las piedras hablasen… (2008 )

Autors: José Miguel Gràcia i Jesùs Pallarès

Col·lecció: Lo Trull

Editat per: Associació Cultural del Matarranya

Gènere: poesia

Comentari: Jesús Pallarès va deixar la idea i els dibuixos de les ermites del Matarranya i del Mesquí, sobre la taula del José Miguel Gràcia, un dia d’agost de fa uns anys, a la Codonyera. Al pas del temps, no gaire, el José Miguel ha fet parlar espontàniament” els detals petris del Jesús, les dovelles, els angelots i escuts, qualsevol silueta de flor cisellada i porta o finestra enreixades”. I tot, més enllà de la Història, de les dates de construcció, de l’estil i de les advocacions de les ermites.

Pasqual Andreu, lo Florit (Lo Floro en vers) (2010)

Autor: José Miguel Gràcia Zapater

Col·lecció: Lo Trinquet

Editat per: Instituto de Estudios Turolenses

Gènere: poesia

Comentari: “Aquest personatge tan popular, singular, enigmàtic i llegendari captivà els espontanis transmissors orals de la memòria col·lectiva i, més tard, els escriptors i poetes com Tomàs Bosque, Desideri Lombarte, Silvestre Hernández o l’autor d’aquest volum. José Miguel Gràcia ha volgut recrear el Floro i el seu entorn a través d’un exhaustiu coneixement històric del personatge: ha indagat en la premsa de l’època, en els arxius municipals, en els treballs publicats sobre el bandit i ha cercat nombrosos testimonis orals per tot el territori on va recórrer. Només des d’aquesta posició del coneixement del de la Sorollera ha pogut escriure els versos recreant les vivències del Floro: parlant per la seua pròpia boca i evocant els seus pensaments, arribant a una identificació entre escriptor i bandoler, malgrat la distància en el temps.”, segons escriu Carles Sancho al pròleg.

OBRA  COL·LECTIVA/ANTOLOGIES

Seleccions Histocat. Publicació periódica d’història i pensament nacional (Núm. 1, setembre 2008)

Participa José Miguel Gràcia amb l’article “Recercat a Perpinyà, 17 de maig del 2008”. (Pàg. 67)

Editat per: Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya

Gènere: Història i pensament

Lletres de casa. Antologia de poetes ebrencs al Serret Blog(2009)

Hi participa José Miguel Gràcia amb dos poemes: “Dos arbres virtuals” i “L’ocàs de la música”

Editat per: March Editor amb la col·laboració de la Llibreria Serret i Emigdi Subirats com a compilador.

Gènere: poesia

Comentari: “Al voltant del riu , mil històries del passat, realitats de present i sobretot, un futur que, si més no, s’esdevé amb esperança. L’Ebre significa per a tots, el ebrencs, i tots aquells que hi conviuen, un reguer d’inspiració i un fet diferencial…”.

Galeria ebrenca. Autors i autoresde l’Ebre (2009)

Hi participa José Miguel Gràcia amb el relat “Batolles cremades”

Editat per: Aeditors/Serret bloc

Gènere: relats

Comentari: “Aquest recull, fruit de la convocatòria de Serret, bloc aplega una trentena de llarga de molt breus relats, entorn de persones i personatges de les Terres de l’Ebre. L’edició ha estat inclusiva amb tots els participants del bloc. El lector trobarà on triar i escollir, i ben segur que reconeixerà la veritable qualitat literària en molts relats.”

Roda la mola. Poesia del Baix Aragó de llengua catalana dels orígens als nostres dies (2010)

(A cura d’Artur Quintana)

Hi participa José Miguel Gràcia amb una sèrie de poemes publicats anteriorment i també d’alguns inèdites.

Col·lecció: Lo Trinquet (Director Artur Quintana)

Editat per: l’Instituto de Estudios Turolenses

Comentari: La poesia en el Baix Aragó de llengua catalana comença a finals del segle XIV amb en Guillem Nicolau, i ho fa per la porta gran de la traducció de les Heroides d’Ovidi, amb la modernitat més absoluta dins l’incipient humanisme aragonès. Són els anys dolços per la llengua, que ja fa temps que s’ha independitzat lel llatí, i aviat en la lírica leixarà d’estil dels trobadors -just abans de tancar el segle naix Ausiàs Marc. En aquells temps el rei sabia les llengües dels sùbdits -aragonès i català- i les feia servir en els documents de la cancelleria, a més del llatí. Aragonès i català hi eren oficials, que diríem ara.

L’Arbreda ebrenca. Recull de relats (2010)

Participa José Miguel Gràcia amb el poema “Populus nigra

Editat per: March Editor

Gènere: Relats i poesia

Comentari: Les Terres de l’Ebre, el Priorat i el Matarranya es troben en els darrers anys en un moment força estimulant d’ebullició literària en què, a més de la nodrida publicació de llibres, s’hi donen dos elements clau: la proliferació d’esdeveniments literaris i l’lús d’internet per a l’activitat difusora i creativa. El tema de la Trobada d’autors ebrencs al Matarranya del 2010 ha estat els ARBRES EBRENCS i el resultat de la crida són els textos que ara teniu a les mans.

VI Mostra Oberta de Poesia d’Alcanar (2015)

alcanar-0101Participa Josep Miquel Gràcia Zapater amb tres poemes visuals

Editat per: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alcanar

Génere: Poesia

Comentari: La VI Mostra Oberta de Poesia d’Alcanar va tenir lloc el 21 de març, gràcies a la iniciativa del poeta i professor, Tomàs Camacho. El llibre és un recull de treballs de diversos autors que, a través de les paraules, expressen emocions, experiències de moltes vides viscudes, de moltes esperances i desitjos, de molts moments íntims: el món immens de les paraules.

ARTICLES


Deixa un comentari