Lo Floro de la Sorollera i uns poemes de l’Alguer a Sabadell

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El passat diumenge 10 d’abril i com a clausura dels actes de les jornades sobre la situació de la llengua i la cultura catalanes a la Franja i l’Alguer, que va organitzar Òmnium Cultural Sabadell, Josep Miquel Gràcia va recitar uns quants poemes del seu llibre Pasqual Andreu, lo Florit. Lo Floro en vers. Els assistents, amb força d’interès, van poder gaudir d’un resum de la vida del bandoler amb unes pinzellades d’escenificació per part de l’autor. Com diu Carles Sancho al pròleg del llibre: “Lo Floro, és el nom popular pel que es coneix Pasqual Andreu, lo Florit —el títol del poemari—, un bandoler que ha passat de ser un personatge històric a formar part de la mitologia matarranyenca i del Mesquí. La literatura oral ha recreat els seus fets i ha elaborat un mite que és vist, fins i tot pels seus contemporanis, com un personatge misteriós, ambivalent i contradictori. A voltes, extremadament cruel com en el passatge en què fa tragar amb plomes una cogullada morta com a càstig al corredor de Mont-roig que li va guanyar a les corregudes del pollastre:

“Lo canyó tocant la cara:
—Minja, minja, mont-rogí
que les plomes són molt bones
llàstima que no tens vi.
—Bon profit.”

o la mort del civil a la Torre Baiod, però, altres vegades, és vist com un personatge ple d’humanitat que robava als rics per a donar als més pobres — veieu el poema Lo xiquet de Torredarques.”

Josep Miquel Gràcia va acaba així la seva intervenció:

“És cert que lo Floro es mort,
és mort i ben enterrat,
tot i que avui a Sabadell
a vingut i se n’ha anat.”

Tot seguit lo Barber de l’Alguer, després d’unes paraules plenes de sabor i records algueresos, llegí uns poemes tendres i populars. “Si visiteu l’Alguer, veniu a casa  i sereu molt ben rebuts”, va dir. L’Alguer (en italià: Alghero,] en sard: S’Alighèra i en sasserès: L’Aliera) és una ciutat tradicionalment de llengua catalana situada  al nord-oest de Sardenya), de gairebé 44.000 habitants. Lo Barber de l’Alguer, referent inqüestionable de la romança popular algueresa, Àngel Maresca, cantant i compositor compagina la seva activitat musical i de defensa i difusió de la llengua i identitat alguereses, amb la barberia històrica que regenta al bell mig del casc antic de la ciutat sarda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Passats dos quart de dues la presidenta d’Òmnium Cultural de Sabadell, Montserrat Mateu, donà per acabades les jornades, tant ben organitzades i treballades a fons per Josep Boltaina, actiu soci d’Òmnium i també de l’Associació Cultural del Matarranya.

Lluís Roig

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

 

2 Respostes

  1. Molt contents de com ha anat tot. De l’Hèctor, del Àngel, del Florèncio (no serà parent del Floro?), del José Miguel , de tota la gent de l’Alguer que ha vingut a parlar de la seva terra. De la presència del Carles , de l’Òscar del Moviment Franjolí, en fí, de tots els franjolins i algueresos que ens han acompanyat tota una setmana. Ah!, no cregues que he sigut jo l’impulsor de les Jornades. l’Assumpta Jané, la presidenta Montserrat Mateu, tots los voluntaris de l’Omnium Sabadell que han treballat per portar a bon port (com diria lo Barber) , i molta gent ha estat al peu del canó per aconseguir una cosa intangible però molt necessària en estos temps de confusió, ruido i poca amabilitat.
    I ara, a preparar sant Jordi, unes jornades amazigues , la conferència sobre el romanó, llengua gitana, Sant Joan, etc etc etc. Com deie aquell: Si vas en bicicleta, no te paros, que cauràs!!. Salut a tots!

  2. Molt contents de com ha anat tot. De l’Hèctor, del Àngel, del Florèncio (no serà parent del Floro?), del José Miguel , de tota la gent de l’Alguer que ha vingut a parlar de la seva terra. De la presència del Carles , de l’Òscar del Moviment Franjolí, en fí, de tots els franjolins i algueresos que ens han acompanyat tota una setmana. Ah!, no cregues que he sigut jo l’impulsor de les Jornades. l’Assumpta Jané, la presidenta Montserrat Mateu, tots los voluntaris de l’Omnium Sabadell que han treballat per portar a bon port (com diria lo Barber) , i molta gent ha estat al peu del canó per aconseguir una cosa intangible però molt necessària en estos temps de confusió, ruido i poca amabilitat.
    I ara, a preparar sant Jordi, unes jornades amazigues , la conferència sobre el romanó, llengua gitana, Sant Joan, etc etc etc. Com deie aquell: Si vas en bicicleta, no te paros, que cauràs!!. Salut a tots!
    Ah!. Cada volta més gent d’Omnium té ganes d’organitzar una anada al Matarranya . Anirem comentant.

Deixa un comentari